До 2259 достигнаха доказаните случаи на коронавирус у нас 19.05 | 09:19

През последното денонощие положителни са се оказали пробите на 24-ма

От iNews.bg

За деня са регистрирани 24 нови случая с коронавирус у нас, от тях 10 са в болници, изследвани са 874 лица, активните области са 5. Общият брой до момента е 2259 души. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, цитиран от БГНЕС.

16 са в София, 4 в Ямбол, Сливен 2, Кюстендил и Пазарджик – 1.

299 са в болници, 36 от тях са интубирани. Заразените за деня са 11 жени и 13 мъже. Децата до 18 г. са общо 133. Медиците са 242, за вчера имаме два нови случая, един лекар от София и една медицинска сестра от Ямбол, добави Кунчев.

646 са излекувани, новите случаи на излекувани за вчера са 34. Най-голям е броят на излекуваните в София. Починалите за деня са двама-мъж на 79 г. и жена на 93 г.

Ще оставим 7-8 болници, които да се занимават предимно с коронавирусна инфекция. За да може болници, които имат един, двама, пет души с коронавирус, да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност. Основната бройка болници за коронавирус ще бъдат Втора градска болница, Белодробна болница, ВМА, Пирогов, Александровска и др.

Доцент Ангел Кунчев остро разкритикува разпространителите на фалшиви новини, които абсолютно необосновано подлагат на съмнение съществуването на коронавируса. "Ние сме в групата на трите най-успешни страни в Европа в борбата с коронавируса, трябва да се гордеем с това. Не мога да разбера хората, които в социалните мрежи, продължават да твърдят, че няма пандемия. човек трябва да е сляп, за да не види 4,7 милиона болни в цял свят. Всички желаят да създадат ваксина, а в България се организират протести срещу нещо, което още не е създадено", каза той.

Обсъжда се регионално премахване на граничния контрол между България, Сърбия, Гърция и Румъния.

Нови 1158 случая в Турция, нови 165 в Румъния – има 13 починали за денонощието там, Сърбия-79 нови, Гърция двама починали, Босна и Херцеговина – 14 нови, Северна Македония – 25 новозаразени и 3 починали. Общата тенденция е към постепенно ограничаване на коронавируса, съобщи още Кунчев.

Очаква се да започне и отварянето на детските градини.

Водещи

Най-четени