До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без направление 26.03 | 10:15

Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.

От iNews.bg

До 60 на сто по-скъпи са прегледите при специалисти без направление, показа репортерска проверка, направена от "Труд news” в клиники, кабинети на ДКЦ и болници.

Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.

Цените за преглед при специалистите в различни лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато прегледът се осъществява от хабилитиран специалист - професор или доцент, цената е 100 - 150 лв. Често стига и до 250 лв. в случай, че се прави ехография или друго апаратно изследване по време на прегледа. Вторичните прегледи и консултации са между 60 и 100 лв.

Миналата година по това време прегледите при специалист в малките населени места бяха между 30 и 40 лв., а при хабилитирани лица 80-100 лв.

Прегледите в частни очни клиники започват от 200 лв., а лазерна корекция на едно око е между 1600 и 2000 лв.

Тази година касата увеличи цената, която плаща за първичен преглед при специалист на 46 лв. за възрастен и 48 лв. за деца, а за вторичен - съответно на 18 лв. и 19 лв. Но все още продължава практиката за насрочване на прегледи при специалист с направление след месец-два. Без направление винаги се намират часове за същия или следващия ден.

Директорите на държавни болници признаха, че има поредно поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по здравна каса. Затова и пациентите доплащат повече след операции, при които са им поставяни стентове, различни клипсове, платна при хернии.

Разлика има и в цените на различни изследвания и диагностични дейности. За ехокардиография касата плаща 25 лв., а лечебните заведения искат 70-90 лв. За поставяне на холтер (24 часа) отново има разлика - 17 лв. плаща касата, а лечебните заведения искат повече - например 60 лв. За фетална морфолофия касата дава 60 лв., а цените в специализирани болници са 150-200 лв. При ехография на млечна жлеза например разликата е два пъти - касата дава 25 лв., а на частно е поне 50 лв.

Масовото обяснение на директори на болници и на лекари специалисти за поскъпването на здравните услуги е инфлацията.

"От 5 години цените при нас не са увеличавани. Говорихме с колеги, които обясниха, че като се вдигат цените, които плаща НЗОК и се увеличават и тези за свободен прием. Логиката е запазване на съотношението”, коментира д-р Спас Спасков, който в момента е управител на Медицински център "Ориндж”. Той поясни, че причина за по-високите цени в крайна сметка е инфлацията. Каза, че при тях от пет години цените не са пипани, но от април прегледите вместо досегашните 60 лв., вече ще струват 80 лв.

Д-р Спасимир Иванов, собственик на болница "Лайф хоспитал” - Бургас: Поскъпването е тенденция

Лично аз държа сравнително ниски цени, но всичко поскъпва. От Здравната каса също са качили първичния и вторичен преглед, така че това е една тенденция. Говорим за прегледи на частно. Преди година, година и половина, при нас първичен преглед, за пациент без направление бе 30 лева, а сега е 40 лева. При хабилитираните лекари, действително прегледът е скъп- 90-100 лева.

Пак казвам, за мен не е странно поскъпването, но засега държа тези цени.

В някои болници, нощните прегледи са 200 лева, в събота и неделя - също, когато не си с направление. А моите си остават на 40 лв. През лятото обаче имам намерение да ги вдигна на 50 лв.

Освен това, някои болници, като моята, имат договори с лични лекари, така че аз не качвам цената засега и по тази причина.

Нашият ценоразпис не е променян. Но моето мнение е, че прегледите предимно в частните медицински центрове са поскъпнали, защото поскъпва всичко - осигуровките поскъпнаха, всичко поскъпна, коментира лекар от УМБАЛ Бургас.

Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация: Продължава и жестоката практика на плащания под масата

Инициативата с увеличенията на цените тръгна от синдикатите, които видяха, че политиците ни в момента са слаби и им се качиха на главите, искайки постоянно увеличение на заплати, увеличение на заплати и пак увеличение на заплати. Като има увеличение на заплати, има и увеличение на цени - нещата са свързани.

В момента, в който се увеличи заплатата на един лекар, се увеличава и цената на прегледа. Изпаднахме в спирала, която се нарича инфлация.

Член съм на тристранния съвет за заплатите в здравеопазването - профсъюзите и сега иска увеличение на заплатите с още 20%, при положение, че още не е достигнато миналогодишното увеличение на възнагражденията. Откъде да дойдат парите?

Продължава и жестоката практика на плащания под масата, което стимулира сивата икономика.

Д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица: Актуализирахме цените, тарифите на гостуващи хабилитирани специалисти са до 70 лева

Последните няколко години не беше правена финансова актуализация на тарифите в ценоразписа на болницата в Горна Оряховица, който е с над 340 позиции. Това съобщи за "Труд” Д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски” в железничарския град.

Той допълни, че заради това от 1 март цените на прегледите и манипулациите в общинската болница са скочили с 15%. Репортерска проверка установи, че занапред за първичен преглед пациентите ще плащат около 45 лева, за избор на лекар или екип цената ще е над 440 лева, за хирургична превръзка ще се плаща над 20 лева.

В здравното заведение няма хабилитирани медици, но тарифите на гостуващите външни специалисти стигат максимум до 70 лева.

В Бургас

Кръвните изследвания от 90 лв. станаха 120 лв.

Прегледите при хабилитирани до 30 на сто по-скъпи

От 50 лева нагоре тръгват първичните прегледи в Бургас при лекари-специалисти и стигат до 150 лева, ако в болницата гостува "светило” от София. Специализираният преглед с апаратура- примерно с доплер, кардиограма и ехокардиограма, е 80-120 лева.

Първичен преглед при лекар, без тези изследвания е 30 лева. Ако трябва да се назначават допълнителни изследвания, те се плащат отделно. Много скъпи са кръвните изследвания. Пълна кръвна картина, изследвания за метаболитен синдром - захар, холестерол, TSH, няколко витамина, удрят 120 лева. Миналата година същите изследвания струваха 90 лева.

Прегледите, които са по-сложни- да речем колоноскопията, е 450 лева.

В УМБАЛ "Лайф хоспитал” в Бургас например, преглед от лекар е 30 лв., поставяне на катетър на жена и мъж са съответно 30 и 40 лв. 350 лв. са оперативните процедури с малък обем на сложност, а с голяма сложност стигат до 2 бона.

В СБР "Стайков и фамилия” в Слънчев бряг пък първичен преглед при специалист е официално обявен 40 лв., вторичен - 30 лв. Обработка на рана е 30 лв., включване на система и наблюдение за 2 часа е 30 лева. Венозна инжекция е 18 лева, с поставяне на абокат- 20 лева. 5 лева е измерване на кръвно налягане, толкова е и бързият тест за кръвна захар.

Истински бум от пациенти има при пристигане на дерматолози от София. Прави се предварителен списък на желаещите да се разкрасят. Там не се жалят средства, дори предварително одобрените пациентки си вадят кредитни карти. Процедурите тръгват от 450 лева до 2 000 лева. Само консултация - 90 лева.

Според медици, прегледите при хабилитирани специалисти са се повишили с 20 - 30% за период от година.

По-скъпи са и консумативите

Прегледите в Шумен трайно към 80 лева

В Шумен лекари специалисти вече искат такса 80 лева за преглед без направление. Този ценоразпис е факт в гинекологичен кабинет, каза шуменка.

Миналата година по това време подобни суми бяха рядкост, масово прегледите се колебаеха между 40 и 50 лева. Сега завишенията се налагат, а медиците го обясняват с използването на нов клас закупена апаратура, в която са направили вложение. Освен това, нагоре вървят цените и на всички видове консумативи. Значителни са разходите, които специалистите правят и за обучения и повишаване на квалификацията си.

До 70 лв. за час терапия при кинезитерапевт

От 50 до 120 лева за частен преглед в Благоевград

От 50 до 120 лева струва преглед при лекар-специалист в Благоевград, ако не ползваш направление. Най-евтино излиза да се запишеш в частната болница за преглед при някое софийско светило, което идва в здравното заведение. Срещу 50 лева може да се извърши преглед. Но напоследък се откриха медицински центрове, в които цените при различни специалисти варират и стигат до 120 лева. Съществува и практиката - за първоначален преглед да платиш 120 лева, а следващите посещения се таксуват по 50 лева. Кинезитерапевтите на час пък струват от 40 до 70 лева на час, като масовата тарифа е 50 лева.

Засега няма увеличение в тарифите за поставяне на инжекции и други процедури. Медиците казват, че няма смисъл да правят увеличение, защото хората и без туй в Благоевград са затруднени финансово. В болниците не са актуализирали ценоразписите си, те все още работят на стари цени.

Недоволство

Столични болници излизат на протест за заплати

Членове на общинската здравна комисия изчислиха, че ще са необходими 15 млн. лв.

За по-високи заплати ще протестират днес медиците от столичните болници. Това съобщи по време на заседание на Комисията по социални дейности и здравеопазване в Столичния общински съвет председателят є Ваня Григорова.

"За да не се стига до там, заместник-кметът по финансовите въпроси и здравеопазването Иван Василев трябва да внесе план-сметка за средствата, които са необходими, за да бъдат изпълнени заложените нива на възнагражденията на хората.

Това трябва да стане до края на месеца, за да не се налага лечебните заведения да плащат санкции. Ако не се лъжа, става дума за близо 7 млн. лева”, каза още Григорова.

По изчисленията за постигане нивата на възнагражденията са нужни 15 млн. лева. Според нея средства има.

Водещи

Най-четени