До година ще има автоматични дефибрилатори и на обществени места 27.09 | 09:33

Това се надява председателят на Дружеството на кардиолозите

От Кремена Бедерева

В рамките на година въвеждането на автоматичните дефибрилатори на обществени места, където се събират много хора, може да стане факт в България, коментира за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

От дружеството предлагат автоматичните дефибрилатори, или както е точното им име кардиовертер-дефибрилатори, да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, автогари, ж.п.гари и аерогари, метро и други. Инициативата за въвеждане на автоматични дефибрилатори на обществени места от Дружеството на кардиолозите повдигат в навечерието на предстоящия Световен ден на сърцето - 29 септември.

Той се отбелязва от 2000 г. и през тази година ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве. Според Петров тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ на пострадал до идването на специализиран екип. По думите му такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни. В този процес първата стъпка, обаче, е промяната на законодателството, обясни пред БТА Петров.

Той посочи, че обсъждат с БЧК и Министерство на младежта и спорта да изготвят законодателна инициатива, за да може да се инициира здравната комисия към такава промяна. Трябва да се либерализира възможността в законите кардиовертер-дефибрилатори да могат да ползват не само лекари, каквото е изискването в момента, каза Петров.

Според него в миналото е било обосновано такъв вид апарати да се ползва само от обучени лекари, тъй като това все пак е специализирана апаратура. По думите му в последните години технологията толкова много е напреднала, че кардиовертер-дефибрилаторите вече са автоматични. Само при поставяне на т. нар. "лъжици" върху гърдите на пациента, апаратът сам определя дали пациентът има смъртоносна тахикардия или камерно мъждене и сам прави разряд, обясни кардиологът.

Не са необходими някакви сложни знания и медицинска компетентност, за да бъде такъв апарат добре употребен от правилните и обучени хора, смята лекарят. Необходимо е да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатор - като пожарникари, полицаи, медицински сестри, фелдшери и др., смята доц. Петров.

Заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска обясни, че има специализирани курсове, които позволяват за два дни да бъде овладяна тази техника. Доц. Петров посочи, че вече има интерес от няколко големи фирми да закупят определен брой апарати, които да бъдат разположени на различни места в цялата страна. По думите му един апарат струва около 2 000 - 3 000 евро. На първо време за страната ни е необходимо да бъдат инсталирани поне 100 апарата на често посещаеми обществени места.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, според специалистите.

Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечните заболявания. Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи в световен мащаб, в това число и не малко деца.

Преодоляването на този вреден навик намалява наполовина риска от заболявания на сърцето. В рамките на две години след спирането на пушенето, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява значително, а за 15 години той достига този при непушач.

Специалистите съветват да се ограничи и употребата на алкохол. Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска, обясни Петров. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото състояние и ще намали риска от сърдечни болести.

Затлъстяването при деца и възрастни в Европа остава на високи нива, въпреки наличието на значителни вариации измежду страните. Липсата на физическа активност причинява 6 процента от световната смъртност. Наднормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.

Проблем, според д-р Петров, е, че нямаме национална стратегия за редовни физически занимания на младите хора. Проявата във връзка със Световния ден на сърцето ще започне на 29 септември от 10,00 часа в градинката пред Народния театър.

Водещи

Най-четени