Добра устна хигиена за по-малък риск от ранна смърт 12.06 | 14:45

Шведски учени откриха връзка между зъбната плака и смъртните случаи вследствие на рак

От Диана Цветкова

Недоброто измиване на зъбите може да повиши риска от ранна смърт вследствие на рак, твърди изследване на шведски учени, цитирано от в. Daily mail.

Те са установили връзка между високите нива на зъбна плака, т.е., бактерии в устната кухина, и фаталния изход от ракови заболявания. По-голямото количество бактерии повишава с 80% риска от ранна смърт – с до 13 години по-рано от средното ниво, твърди изследването.

Според учените инфекциите и възпаленията на венците играят роля в един от всеки пет случая на ракови заболявания.

Все пак шведският екип признава, че откритието им не доказва директна причинно-следствена връзка между зъбната плака и рака, защото лошата устна хигиена може да е индикатор за други фактори, свързани с раковите заболявания.

Изследването им проследява в рамките на 24 години 1390 случайно избрани пациенти от Стокхолм. При старта всички участници са били на 30 и 40 години. Освен че са изследвани стандартните рискови фактори, например тютюнопушене, е оценена и устната им хигиена, за да се установят нивата на зъбна плака, зъбен камък, заболявания на венците и загубата на зъби. Всички те са имали различни нива на плака по зъбите и венците.

До 2009 г. са починали 58 от участниците в изследването, около една трета от тях са жени, като 35 от смъртните случаи са били вследствие на ракови заболявания. Средната възраст на починалите е 61 г. за жените и 60 г. за мъжете.

Смята се, че средната продължителност на живота при жените е с около 13 години повече, т.е. до 74-годишна възраст, а при мъжете – с около 8,5 години (68,5 г.), затова и смъртта на тези пациенти е смятана за преждевременна, коментира ръководителят на изследването проф. Бригита Содер.

Смъртните случаи при жените са били предимно вследствие на рак на гърдата, а при мъжете се дължат на най-различни видове рак.

При всички починали индексът на зъбната плака е бил по-висок, отколкото при останалите пациенти. Дори след като са разгледани всички рискови фактори за рак като възраст, тютюнопушене, ниво на образование и посещения при зъболекаря, връзката между количеството на зъбната плака и смъртните случаи била очевидна.

Все пак абсолютният риск от ранна смърт остава нисък. Според д-р Пол Фароу от Университета в Кеймбридж резултатите от изследването показват просто, че високите нива на зъбна плака се свързват с "по-висока смъртност по най-различни причини".

Той изтъква, че за 24-те години на проучването се установява смъртност от средно 2 на 1000 годишно.

"Това означава, че една много малка част от хората с високи нива на зъбната плака е в малко по-голям риск от ранна смърт. А тази връзка не може да е причинно-следствена", отбелязва ученият.

Водещи

Най-четени