Договориха по-ниски цени на 38 лекарства 15.03 | 15:02

НЗОК ще спести над 4 млн. лв. от договорените отстъпки

От Кремена Бедерева

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) успя да договори по-ниски цени на 38 лекарства. От 16 март ще плащаме по-малко за 25 лекарствени продукта, съобщават от Касата.

Предстои подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Това стана възможно, след проведено договаряне между институцията и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства, като поканата за договарянето беше изпратена до тях на 04. 10. 2011 г.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 % до 37,3%, а медикаментите са за лечение на злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на простата, неинсулинозависим захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв.

Списъкът с постъпилите предложения от 24 януари тази година в НЗОК може да видите тук.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100% от фонда. Това са лекарства, които са без аналог, единствени продукти по INN и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти.

Също така фармацевтичните фирми по своя инициатива могат да предлагат отстъпки за лекарствени продукти с ниво на заплащане от НЗОК 25%, 50% и 75%, които са единствен лекарствен продукт в група и не участват в определянето на референтна стойност.

При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от НЗОК и доплащането от страна на пациента.

Процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

iNews припомня, че промяната идва, след като се развихри скандал с изразходваните средства от страна на НЗОК, която е платила 6 млн. лв. повече през 20111 г. в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

За някои от медикаментите Касата плащала десетократно по-висока цена, а здравният министър не бил информиран за това. 

Оттам последва реакция на премиера Бойко Борисов, който даде 5 дни на здравния министър д-р Стефан Константинов да се справи с проблема - "ще си отиде, ако не влезе в час".

Министърът на здравеопазването реагира, като каза, че "носи оставката в джоба си", а впоследствие представи проект за законодателни изменения за намаляване цените на медикаментите, които покрива НЗОК.

Даже и парламентът се зае с цените на лекарствата, като БСП, ДПС и Синята коалиция поискаха да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери действията на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствата. Управляващите се съгласиха парламентът да разгледа въпроса, но включиха предложението като последна точка в седмичната програма.

Водещи

Най-четени