Дойде нашествието на кърлежите и летния вирус 09.06 | 22:00

В някои региони - Шумен, Русе и София-област повалените на легло са три пъти повече, отколкото средните нива за страната

От Теодора Кокаланова

Дихателните и чревни вируси върлуват в страната. В някои региони - Шумен, Русе и София-област повалените на легло са съответно два и три пъти повече, отколкото средните нива за страната. А те са 38 души на всеки 10 хиляди, показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

"За щастие респираторните заболявания минават за 2-3 дни, затова и много от хората не търсят лекар", заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По-тежко обаче протичат чревните инфекции, които са особено рискови за децата, тъй като обезводняването при тях е по-опасно. От началото на годината ентероколити са отчетени при 6311 души, за същия период на м.г. са били 5916, предаде в. "Труд". 

На този фон заради дъждовете се увеличава и популацията на кърлежите. "Това означава, че ни очакват и все повече пострадали от пренасяните от тях заболявания", каза д-р Кунчев. Регистрираните случаи на лаймска болест, предавана от паразита, са 109 от началото на годината (огромната част от тях са установени в последните седмици), а за същия период на 2013-а са били едва 63.

Българските кърлежи са двойно по-заразни в сравнение с тези от западните и северните държави на Стария континент. Обяснението е, че България се намира в южната част на Европа. А зоните в региона са подходящи за развитието на кърлежи. В нашите площи са концентрирани много повече болестотворни микроорганизми, чиито преносители стават кърлежите. 

Водещи

Най-четени