Доказано: Татуировките могат да причинят рак! 23.09 | 15:22

Не подлежат на никаква регулация

От Лазар Тодоров

Мастилата за татуировки съдържат опасни токсини, които при натрупването в големите органи могат да предизвикат рак. Те не подлежат на абсолютно никаква регулация, съобщи ,,Sundy Times''.

Наночастиците, инжектирани под кожата при татуировките, се абсорбират от кръвта. Те се натрупват в бъбреците и далака, като пречат на организма да филтрира нечистотиите, съобщо БТА.

Британското здравно министерство предупреждава, че някои мастила съдържат кобалт и живак, които са доказани канцерогени. Дезмънд Тобин, директор на Кожния център към Брадфордския университет призовава спешно да бъде наложена здравна регулация върху мастилата за татуиране в Европа.

Особено опасни са червените краски в татуировките, които съдържат живак, сините и зелените, които пък са богати на кобалт, а най-популярните с черно мастило също са изключително опасни. Изследване на екипа на проф. Йорген Серуп от университета в Копенхаген установи, че канцерогенни съставки се съдържат в 13 от 21 най-използвани мастила за татуировки в Европа.

Професорът настоява клиентите, преди да бъдат татуирани, да бъдат предупреждавани писмено за съществуващите рискове. Тъй като милиони европейци се татуират с химически субстанции с неясен произход.

Водещи

Най-четени