Доказаха, че коронавирусът нанася трайни щети след преболедуване 01.12 | 09:52

От iNews.bg

Трайни последствия от COVID-19 вече са научно доказани. Става въпрос за белодробни аномалии, които са регистрирани три месеца след преболедуване на инфекцията.

В проучването, извършено от екип от университета в Оксфорд, са включени 10 пациенти, при които е използвана нова техника за наблюдение на белите дробове, предава БНТ.

Според експерти възможността за откриване на дългосрочни последствия е от огромно значение за пациентите, защото броят на заразените с COVID-19 в глобален мащаб вече е над 63 милиона души.

В Испания ще бъде отворена първата "пандемична болница". В Белгия отварят магазините като част от облекчаването на карантинните мерки - броят на заразените бележи спад.

В Турция - вечерен час през седмицата и пълна карантина през почивните дни. По този начин властта се опитва да ограничи разпространението на заразата.

Поредният световен лидер с коронавирус е премиерът на Хърватия - Андрей Пленкович.

А от СЗО приканиха хората да преосмислят плановете си за празниците.

"В празничния период всички искаме да бъдем с хората, които обичаме. Не си струва да излагаме на риск себе си и семейството, и приятелите си. Трябва добре да преценим чий живот е заложен на карта с решението ни да бъде заедно. Пандемията от COVID-19 ще промени начина, по който празнуваме, но това не означава, че не можем да празнуваме. Все още можем", обяви Тедрос Гербрейесус, генерален директор на СЗО.

Най-четени