Докторе, накъде? Към UK? Ама знаеш ли английски? 27.03 | 21:30

Великобритания въвежда нови изисквания към лекарите от чужбина. Ще ги изпитва по английски език

От Филипа Тодева

Ако сте от лекарите, на които им е писнало от мизерните заплати в България, и ви се иска да поемете на Запад, то трябва да бъдете подготвени доста добре. Ако вашата дестинация е Великобритания, например, е добре да знаете, че от тази година на Острова ще бъдат въведени нови езикови изисквания за медиците, които са от други страни.

От лятото лекарите чужденци ще държат трудни изпити по английски език. Daily Mail пише, че този критерий влиза в сила, след като девет от десет пациенти са посочили, че не искат лекари, които не знаят английския език.

Главният лекарски съвет ще може да изисква от лекарите от страни от ЕС да държат езикови тестове, като така се изразява загриженост за комуникацията между лекар и пациент. Според организацията така че ще се гарантира, че пациентите са в безопасност.

Съгласно действащите разпоредби обаче, лекарският съвет може да действа само езиковите способности на медиците от чужбина. В правомощията му не влиза проверката на професионалните им компетентности и умения.

Водещи

Най-четени