Докторите често не спазват собственото си лечение 13.04 | 13:54

Лекарите променят мнението си, когато се поставят на мястото на пациентите

От Кремена Бедерева

Много лекари препоръчват лечение на своите пациенти, което те самите не биха предприели, показва изследване в САЩ, цитирано от Би Би Си.

Експерти помолили близо 1000 американски лекари да разгледат медицински сценарий и да изберат лечение. Изследователите провели проучването чрез попълване на подробен въпросник.

Но когато лекарите са били помолени да си представят, че те самите са пациентите, техните отговори се различавали значително.

Изправени пред избор на една от двете операции за лечение на рак на червата, например - две пети от 242 лекари избират хирургичната процедура, която обаче е с по-висока честота на смъртност, но с по-ниска честота на странични ефекти.

И обратно, когато трябва да се направят препоръки за пациента, само една четвърт от лекари избрали тази опция.

В друг сценарий, лекарите са били помолени да си представят, че самите те са пациенти или друг пациент е заразен с нов случай на птичи грип.

Резултатите показали, че за себе си лекарите са склонни да изберат терапия, която няма много странични ефекти, осигурява добро качество на живот, но прогнозата за заболяването не е така добра.

От близо 700 лекари, около две трети избрали да се откажат от лечението, когато самите те са пациенти, за да се избегнат неблагоприятните ефекти.

За своите пациенти, те избират по-често лекарства, които може и да нарушават качеството им на живот, да имат странични ефекти, но ползата им за пациента е най-голяма, т.е., преживяемостта е най-добра.

Същото се касае и за операциите. Лекарите са склонни да изберат операция, след която качеството на живот на пациента ще бъде влошено, но общото му състояние ще бъде добро и шансовете за живот най-големи.

Обратно, за себе си по-голям процент от хирурзите се спират на операции, които биха запазили качеството им на живот, но със съмнителна прогноза.

Д-р Петър Убел, от университета Дюк, Северна Каролина и колегите му казват: "Когато лекарите поставят лечение на пациентите, те мислят по различен начин, отколкото, когато вземат решения за самите себе си."

Това, което не е ясно е как трябва да постъпи лекарят и кое е най-доброто решение за пациента – лекарят да се постави на мястото на пациента или не?

Наистина, днес лекарите често са обезкуражени да дават своето лично мнение, вместо да бъдат насърчавани да представят съответните доказателства и информация на пациентите си, така че пациентът да реши сам и да направи избор си.

"Лекарите, разбира се, са преди всичко и хората и преценят субективно различните възможности за себе си, независимо от това, което те препоръчват на своите пациенти", казват учените от изследването.

"Разликата е, че лекарите разполагат с всички медицински познания да променят решението си, имайки предвид, че пациентите понякога са напълно зависими от информацията, която им дава техния лекар".

Водещи

Най-четени