Доматите са полезни и сготвени 03.03 | 12:20

Яденето на повече домати и доматени продукти може да направи хората по-здрави

От Кремена Бедерева

Яденето на повече домати и доматени продукти може да направи хората по-здрави и да намали риска от заболявания като рак, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания, се казва в обзорна статия на американския вестник Lifestyle медицина, пише Physorg.com.

Изследователите д-р Брит Бъртън Фрийман и д-р Кристин Реймерс от Националния център по безопасност на храните и технологии в Илинойс разглеждат проучване за ролята на доматите върху здравето и дали зеленчуците влияят върху някои заболявания.

Учените установили, че доматите са най-големият източник на хранителни ликопен - мощен антиоксидант, който, за разлика от повечето пресни плодове и зеленчуци, запазва качествата си и след допълнителна обработка и готвене.

Доматите съдържат и други защитни механизми като имат антитромботично и противовъзпалително действие. Изследването, освен това установило, че яденето на домати намалява риска от някои заболявания като някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, ултравиолетова светлина, предизвикани от увреждане на кожата, както и когнитивна дисфункция.

Доматите са леснодостъпна храна и са обичани от хора от различни възрасти и култури. Доматите са икономически изгодни заради цената си, а и могат да бъдат намери на пазара в много разновидности.

"Доматите са най-важните от нишестените зеленчуци в американската диета. Изследването подчертава връзката между консумацията на домати и намаляването на риска от рак, сърдечни заболявания, както и други заболявания", посочват авторите.

"Обстоятелствата показват, че трябва да се препоръчва консумацията на домати и да се предлагат като хранителни помощи, тъй като това може да е проста и ефективна стратегия за увеличаване на консумацията на зеленчуци", предлагат изследователите.

В статията е съвсем навременна, смятат учените, тъй като наскоро бяха публикувани Диетичните насоки за американците, 2010. Според публикацията домати са преместени в новосъздадената категория "оранжево - червените" плодове и зеленчуци. Учените се надяват, че новото изследване ще насърчи консумацията на тези здравословни зеленчуци.

Водещи

Най-четени