Домашните лекари излизат на протести срещу Москов 23.03 | 17:13

В писмо до Борисов се оплакват, че министърът ги потиска, а реформата му е на думи

От iNews.bg

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов Националният съюз на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) се оплаква от предстоящите законодателни промени на здравния министър Петър Москов, които според джипитата няма да доведат до нищо добро и ще доведат до тежки последици за пациентите и работещите в системата. Домашните лекари обвиняват Москов в множество казани "неистини" за положителния ефект от въведените мерки, като заявяват, че на практика няма никаква реформа, а само недомислици.

В писмото Асоциацията предупреждава, че следващата седмица вички общопрактикуващи лекари в страната ще излязат на протест срещу предлаганите промени, като постепенно в протестните действия ще се включват колегите им от всички области.

Ето и пълният текст на писмото на (НСОПЛБ):

"Извършените и предлаганите промени в закони, наредби и Проекта на решение на НЗОК (като опит за подмяна на Националния рамков договор), които се отнасят за правилата на работата на общопрактикуващите лекари и медицинските грижи), получавани от нашите пациенти, противно на упоритото публично говорене от страна на МЗ и НЗОК, не водят до пряк, нито косвен ефект върху здравното състояние на хората.

Ние, общопрактикуващите лекари, не сме съгласни нашите пациенти да бъдат заблуждавани, а ние да носим отговорност за изказани от други хора неистини.

Не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни. Не е вярно, че целенасочено и в израз на добра воля и грижа, е увеличен броят профилактични прегледи при децата - 0-18 г. Не е вярно, че са подобрени условията по диспансерното наблюдение на пациентите с хронични заболявания.

Не е вярно, че бюджетът за Общопрактикуващите лекари (ОПЛ) ежегодно и значително расте в съответствие с обещаното в Националната здравна стратегия и препоръките на Световната банка.

Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък или каквато и несъществуваща в нашия език дума да бъде измислена за него, ще подобри по някакъв начин качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ.

Не е вярно, че въведените "критерии за качество и достъпност на медицинската помощ" са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект. Не е вярно, че договорното начало беше възстановено. Не е вярно, че има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение.

Не вярно, че изкуственото разделение на пакети; необходимата, но неудачно направена наредба за удовлетвореността; останалите и след публикуването й недомислици в наредбата за достъп и т.н., по някакъв начин водят след себе си положителни ефекти. (Кратко изложение на нашите основания прилагаме в приложението, което е неразделна част от писмото.)

Не е вярно, че българите висят на опашки пред кабинетите на ОПЛ за смяна на личен лекар, което налага извършването на избора по електронен път.

През изтеклата повече от година направихме всичко възможно в духа на конструктивност, търпимост и диалогичност, за да предотвратим настоящето и предстоящото. Участвахме със становища, позиции и аргументи в партньорства, кръгли маси, заседания на всякакви комисии и преговори. За съжаление, те се оказаха абсолютно формални (просто да се каже, че ги има).

Убедени сме, че би било грешно да се нагаждаме към нерационални и необмислени правила, които са в ущърб на нашите пациенти, на нас и на медицината. Настояваме за истинско подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в нашите практики. Омръзна ни да заделяме повече от времето си, за да пазим пациентите от недомислиците, въвеждани в системата, вместо да бъдем техните лечители.

Да се чудим - за проблема на пациента ли да мислим първо или за нечие желание да спестява пари, но да харчи здраве, за да бъде "отличник"? Каква е цената на човешкия живот? Каква е цената на живота на всеки един от нас? Как мислите?

Помогнали сме и помагаме на стотици хиляди хора. Извършваме над 30 милиона прегледа годишно. Явяваме се на всеки 6 месеца на избори пред нашите пациенти…и ги печелим, защото сме изградили доверие. Това ли е основанието да се гледа на нас като на измамници или крадци? Това ли е основанието да се въвеждат все повече и повече административни ограничения, които да ни връзват ръцете и да пречат на работата ни, да формират опашки пред кабинетите и недоволство сред пациентите?

Не сме и няма как да бъдем съвършени, но нима трябва да търпим да бъдем потискани, пренебрегвани и ограничавани, защото въпреки системата, се опитваме да работим в полза на хората?

Прокламираните от МЗ и прокарвани чрез Решението на НЗОК промени по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, а задълбочават съществуващи такива. Не носят нищо ново и рационално, тъй като липсва елементът на целесъобразност. Липсва мотивация за лекарите, както и за пациентите. В момента тези постулати са "на хартия", но истинските неудачи ще възникнат след въвеждането им в действие.

Огорчени от пренебрегването на съществуващите в Първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) проблеми и формалното отношение от страна на МЗ, за да акцентираме вниманието на обществото и нашите пациенти, от следващата седмица предприемаме ефективни и други протестни действия, в които ще се включват поетапно различни области от страната.

Настояваме Решението на НЗОК да не влиза в сила! Да остане валиден НРД 2015! Веднага да се отворят за корекция съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващият отрицателен ефект върху пациенти и лекари. Настояваме обсъждането на всички теми, свързани с ОПЛ да стане на високо експертно ниво между Ръководството на МЗ и НСОПЛБ под Ваш пряк контрол. Убедени сме, че предварителна среща с Вас, на която да обсъдим по принцип проблемите, ще бъде изключително полезна и за двете страни.

Надяваме се на бързо решение от Ваша страна в интерес на нас и нашите пациенти", завършва писмото на домашните лекари до премиера Борисов.

 

Водещи

Най-четени