Доставени са лекарства за онкоболните 31.01 | 15:18

Проблемът с доставките е решен чрез пренасочване на медикаменти от други държави

От Елена Кирилова

Осигурени са всички необходими количества от онкологичните лекарства, благодарение на спешни доставки, пренасочени от други държави, съобщават от Министерството на здравеопазването.

По думите на министъра на здравеопазването доставките на лекарството петфлурацил са пристигнали снощи (30 януари). Медикаментите са осигурени след продължителни преговори с фирмата производител.

Доставката включва 24 хил. ампули от лекарството, като 23 700 от тях са 500 мг опаковката, а 500 са от 5000 мг.

Всички доставени количества вече са изпратени към складовете на търговците на едро.

Друго онкологично лекарство (оксалиплатин) ще бъде доставено следващата седмица. Количествата ще са достатъчни, за да осигурят лечението на нуждаещите се от него.

Според министъра на здравеопазването проблемът с нередовните доставки не се дължи на проблеми в българската система на здравеопазването. Реалната причина е решението на компанията производител да започне промяна на производствената си технология в завода в Австрия. Целта е подобряване на качеството на продуктите. Същия проблем, като този в България, има и други 16 държави-членки на Европейския съюз.

Тъй като проблемът е особено важен, той ще бъде разгледан от Европейската комисия и министрите на здравеопазването от всички страни-членки на ЕС.

Най-четени