Друга субстанция е реагирала като амфетамин в „течния бонбон“ 15.05 | 09:14

За радост, продаваният в столично училище бонбон, не съдържал наркотик

От Цанка Донкова

"Друга субстанция е дала положителен резултат за амфетамин. Това е химия". Това обяви доцент Маргарита Гешева, началник на клиниката по токсикология в "Пирогов" за скандала с течния бонбон в ефира на bTV.

Преди дни родителите от 120 ОУ в София подадоха жалба с над 100 подписа до общината заради флакончетата с течен бонбон, които се продават в лавката на училището.

Става въпрос за "кръстосан отговор” - фалшиво позитивна реакция, при който някаква друга съставка реагира като амфетамин, а не може да бъде(...) Друга съставка, някаква химия, е дала позитивна реакция за амфетамин, без да има амфетамин. Невъзможно е да има”, каза Гешева.

Тя посочи още, че такива съединения във водна среда са нетрайни – съществуват само 2-3 часа. Затова нещо, произведено в Китай и след това транспортирано до България, едва ли ги съдържа. Друг аргумент за липсата на субстанцията според нея е скъпата цена на амфетамина.

Гешева обаче смята, че посочените съставки в самия етикет на флакончето са също доста вредни.

"Има много е-та и химия. Има и аспартан, който е 200 пъти по-сладък от захарта, но веществото се натрупва в организма. Какво ще отключи в бъдещ момент не се знае”, посочи доц. Гешева.

Тя уточни, че не се знае продължителната употреба колко вредна може да се окаже за здравето.

Експертът от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Витьова обяви, че отговорност в случая носи операторът на съответния продукт и фирмата е глобена, защото няма разрешително да го продава в училище. Тя обаче отказа да я назове по име, тъй като не смята за необходимо, преди да излязат резултатите от изследването на МВР.

 

Водещи

Най-четени