Държавата обещава повече пари за здраве 17.10 | 14:30

Здравният министър имал уверението за сериозно увеличение на бюджета на НЗОК догодина

От iNews.bg

Имаме предварителни уверения за сериозно увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Това каза здравният министър проф. Николай Петров, цитиран от БГНЕС. На въпросите на журналистите по-късно той не съобщи цифра, а само, че очаква да е достатъчно.

На форум "Бизнесът и правителството в един отбор”, здравният министър говори и за т.нар. медицинска експертиза за временна нетрудоспособност. "Има драстичен ръст на т.нар. болнични листове”, заяви той и посочи и че от друга страна има проблем по отношение на продължителната нетрудоспособност и различни степени на инвалидизация. Петров припомни ангажимента в програмата на правителството да се извършат реформи. Той каза, че ще се върви към промяна в регламентите, така че да се дефинира ясно медицинската експертиза и експертизата на нетрудоспособостта.

"Това няма как да не окаже влияние в бизнеса в България, защото всички сме наясно, че не е нормално България да се превръща в държава на инвалиди. Не е нормално това да ограничава правата на работодателите”, посочи той. Здравният министър каза, че акцентът ще е насочен към това държавата с нейните фондове и социалните дейности да гарантира достатъчна подкрепа за тези, които нямат такава. Относно протеста в болницата в Поморие, здравният министър посочи, че болницата е на общината.

Водещи

Най-четени