Държавата ще компенсира липсите в аптеките с Национална карта 21.02 | 17:25

Всеки областен град трябва да има поне по една денонощна аптека, казва Ананиев

От iNews.bg

Предстои създаване на Национална аптечна карта, която да регулира недостига на аптеки в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Други промени предвиждат разкриването на аптеки на втори или следващ адрес да бъде по улеснена процедура и с минимални такси. 

"Таксите за услугата ще бъдат минимални. Няма да се изисква на втория следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по четири часа", каза Ананиев, цитиран от БНР.

Обявените законодателни инициативи бяха оповестени след въпрос на депутата от "БСП за България" Дора Янкова, която напомни за ангажименти на правителството и обърна внимание, че в отдалечени райони, в които няма аптека, снабдяването с лекарства е все по-непосилно за хората, като даде пример със Смолянска област:

"От Смолян до община Баните 15 населени места нямат аптека. При тях публичните услуги в здравеопазването стават по-скъпи от 4 до 16 лева на месец, а те са пенсионери, те са бедни хора". В същото време се оказва, че България е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението в Европа, но на едно от последните места по достъп до фармацевтични услуги заради силна концентрация на аптеки в големите градове.

Във връзка с тези дисбаланси здравният министър Кирил Ананиев обяви, че вече в Народното събрание са внесени законодателни промени, които предвиждат създаване на Национална аптечна карта, с която ще се определят и планират потребностите на населението от достъп до лекарства и осигуряване на аптеки на места, в които липсват или не достигат.

Поне една денонощна аптека трябва да има във всеки областен град.

Водещи

Най-четени