ЕК обмисля нови промени за намаляване на пушачите 27.05 | 14:42

Едно от предложенията е по-големи надписи и от двете страни на цигарените кутии

От Кремена Бедерева

Европейската комисия (ЕК) съобщи днес, че предвижда през следващата година да представи предложения, насочени към намаляване на броя на пушачите, информира БТА.

Приблизително 650 000 граждани на ЕС умират преждевременно всяка година заради употребата на тютюн, се отбелязва в мотивите за работните предложения.

Комисията възнамерява да предложи регулаторни решения, които се отнасят до новите бездимни тютюневи и никотинови изделия.

Предвижда се също по-добро информиране на потребителите за вредите от пушенето, например с по-големи предупредителни изображения от двете страни на кутиите с цигари, стандартизирани опаковки, информация за вредните вещества.

Обмисля се също регулиране на съставките в тютюневите изделия, по-специално тези от тях, които правят тютюневите изделия по-привлекателни и към които човек се пристрастява по-лесно, предлагат още от Комисията.

Особено внимание ще бъде обърнато на цигарите, предпочитани от младите, каквито са изделията с ванилови и плодови вкусове. Според комисията съществуват доказателства, че забраната за пушене се отразява добре на здравето.

Въпреки че може да бъдат необходими 20-30 години, за да се добие пълна представа, доказателствата от държавите, където пушенето на закрити обществени места бе забранено, са обнадеждаващи, отчита Комисията.

Водещи

Най-четени