ЕМА препоръча да не се използва ивермектин за профилактика и лечение на COVID-19 23.03 | 17:36

В България препаратът се произвежда от компанията „Биовет“

От iNews.bg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на COVID-19, тъй като научните данни не подкрепят използването му извън добре подготвени клинични проучвания.

В становището на ЕМА се посочва, че таблетките са одобрени за лечение на някои паразитни инвазии от червеи, а във вид на препарат ивермектин е одобрен за кожни заболявания, разрешена е и ветеринарната му употреба за паразити по много животни. Лекарствата, които съдържат ивермектин, обаче нито имат одобрение за COVID-19 в ЕС, нито ЕМА е получавала заявка за това.

Базираната в Амстердам агенция обяснява, че той може да блокира възпроизвеждането на причиняващия болестта коронавирус SARS-CoV-2, но при много по-високи концентрации от съдържаните в одобрените към момента лекарствени продукти. По-голямата доза ивермектин, необходима обаче за достатъчна концентрация на веществото в белите дробове, може да предизвика странични ефекти и дори "не може да се изключи" токсичност, предупреждава ЕМА.

Резултатите от проучванията обаче са разнопосочни и някои не показват полза, а според други в препарата има потенциал. Изпитванията, от които ЕМА ползва данни, са малки, с различни режими на дозиране са, както и на употреба на съпътстващи лекарства, съобщава "Дневник".

Спорове на българска територия от месеци

В България препаратът се произвежда от компанията "Биовет", която е собственост на бизнесменът Кирил Домусчиев и носи търговското наименование "Хювемек".

За неговата ефективност се спори и на българска територия от месеци, като едни реагираха по-предпазливо в оценките си към него, а други (политици, лекари и представители на здравните власти) дори го хвалеха като лекарство, благодарение на което са се излекували от COVID-19. Преди дни шефът на Столичната регионалната здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев дори сподели, че лекарството е помогнало на него и близките му. А кметът на Ямбол Валентин Ревански споделя преди месец в интервю за "24 часа", че би го препоръчал на познати и приятели и обяснява колко много му е помогнал, когато е боледувал от коронавирус, и колко бързо се е оправил благодарение на него. В друга медиа - kmeta.bg, се цитират избирателно пациенти и лекари в полза на ивермектин и има десетки публикации по тази тема, предаде "Капитал".

Проблемът е обаче, че рекламата към широката публика на лекарства, които се предписват от лекар и купуват с рецепта, е изрично забранена от закона за лекарствата и това е така навсякъде в ЕС. Освен това медикаментът все още няма разрешение да се използва за лечение на COVID-19 никъде по света, включително у нас.

Водещи

Най-четени