Ебола са завръща – 14 души починаха от вируса в Уганда 29.07 | 11:35

Срещу заболяването няма открито лечение или ваксина, а смъртността е почти 90%

От Деляна Петкова

14 души са починали, а още 20 души са болни от хеморагична треска, причинена от вируса Ебола, в Уганда, съобщава АР, като се позовава на изявления на правителството в страната и експерти от Световната здравна организация.

Вирусът е силно заразен и убива бързо, като смъртността е много висока - почти 90% от заболелите умират. На този етап не е открито лечение или ваксина срещу заболяването.

В Уганда са експерти на СЗО, които разследваха случаи на странно заболяване в Уганда. Седмица по-късно лабораторните резултати потвърждават, че става въпрос за страшния вирус, обясниха лекарите по време на пресконференция в Кампала. Сред жертвите е един от служителите в местна болница, а малко по-късно е починало и четиримесечното бебе на починалия.

През 2000 година Ебола уби 224 души в Уганда.

Хеморагичната треска, причинена от вируса Ебола, беше наблюдавана за първи път през 1976 година в Конго. Вирусът беше наречен на името на реката, в близост до която беше открит. На този етап не може да бъде определено как се е появил вирусът, но предположенията на учените са, че това е станало след контакт на първата жертва с болно животно, най-вероятно маймуна.

Сега усилията на лекарите са да овладеят разпространението на вируса в Уганда. Надяваме се, че наученото от ситуацията през 2000 година ще ни помогне и днес, коментират те.

Водещи

Най-четени