Еболата може да достигне до България 11.08 | 11:42

Такава вероятност има винаги, но експертите смятат, че тя е малка

От Филипа Тодева

Има вероятност вирусът Ебола да достигне до България, но тя е малка. Така смята д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според д-р Кунчев контактите ни с Африка са ограничени и няма големи рискове. Въпреки това той отбеляза, че както при предишните 12 регистрирани епидемии, така и сегашният случай не е излязъл от пределите на континента Африка.

"У нас ще продължи контролът за влизащите през границата граждани, както за законно, така и за незаконно навлизащите на територията на страната. По-важно е обаче какъв е контролът на това кой излиза от засегнатите страни, заради опасността, която представляват заболелите, които са в инкубационен период", посочи д-р Кунчев.

Той каза още, че тази епидемия от Ебола се развива северозападно на континента Африка и е придобила по-големи размери, което показва сериозен епидемиологичен взрив.

"Оценката на всички експерти е, че достигането на такъв размер на заболяването в Африка се дължи на това, че няма адекватна здравна система, която да реагира при появата на първите случаи", обясни здравният инспектор, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени