Еболата убиец не само на хора, но и на цели икономики 09.09 | 20:00

Близо година ще отнеме овладяването на епидемията

От Христина Рафаилова

Близо година може да отнеме овладяването на епидемията от ебола в Западна Африка, като инфектираните вероятно ще достигнат до 20 000. Това сочат мрачните прогнози на Световната здравна организация. Експертите смятат, че ограничаването на заразата ще продължи между 6 и 9 месеца.

Преди време от "Лекари без граници" признаха, че светът губи битката със смъртоносния вирус. Докато светът все пак се опитва да надвие заразата, засегнатите страни срещат и други трудности, които също могат да отнемат човешки животи. 

Специалистите предупреждават, че епидемията, върлуващата на Черния континент, ще нанесе огромен удар на без това неустойчивите икономики там. 

От ООН обявиха, че предаването на вируса в Либерия например вече в толкова бързо, че броят на новите случаи на заразени расте с голяма скорост. Оттам заявиха, че броят на заболелите се увеличава с такъв темп, че лечението им е отвъд способностите на здравните центрове.  

Във всичките 15 области на Либерия са регистрирани случаи. В момента, в който медицински център отвори врати, той вече е препълнен с инфектирани.    

В Монровия таксита, пълни с цели семейства, повечето от които болни, обикалят града и търсят място, където да бъдат лекувани. 

В тази ситуацията състоянието на самите държави е под заплаха. Шефовете на 11 компании вече се отзоваха на призива на световните лидери да помогнат в борбата с еболата, която освен смърт заплашва да донесе и икономическа нестабилност. 

"Без помощта на международната общност ситуацията за тези икономики, които още се възстановяват от дългите години на граждански войни, ще стане още по-катастрофална", заявиха бизнесмените в свое изявление. 

Най-четени