Европеецът все по-лесна жертва на инфекции – антибиотиците неспособни да го пазят 18.11 | 21:53

Все по-голяма резистентност към лекарствата отчитат експертите

От Христина Рафаилова

Европеецът става все по-лесна жертва на инфекциите, като все по-малко от антибиотиците ни "пазят гърба".   

Според последния доклад на Европейския център за превенция на заболяванията безопасността на пациентите е под все по-голям риск, тъй като все повече силни антибиотици не могат да се преборят с инфекциите. 

Експертите посочват, че все повече бактерии проявяват резистентност към карабепените – последен клас антибиотици, които се използват за лечение на вътрешноболничните инфекции. 

"С малката ефективност на тези медикаменти ние фактически се връщаме в ерата, преди да бъде открит пеницилинът, когато хората са умирали от инфекции", заяви шефът на центъра Марк Спренгер. 

Учените са установили, че една от десетте най-опасни бактерии - Klebsiella pneumoniae, се влияе все по-малко от стария, но силен медикамент "Колистин". Резистентност се наблюдава при 5% от инфектираните, които според здравните експерти е много тревожен знак. 

Бактерията е чест причинител на пневмония, инфекция на уринарния тракт и на кръвта.  

Отслабването на действието на антибиотиците, освен че носи риск за здравето и живота на пациентите, ще бърка все по-дълбоко в джоба на болните. Неефективността на препаратите означава по-дълъг и скъп престой в лечебниците. 

Една от основните причини човешкият организъм да не се подава на действието на антибиотиците е злоупотребата с тях или твърде честото им приемане. Това окуражава бактериите да се развиват и да търсят нови начини да се преборят с лекарствата. 

Данните показват, че само за три години – от 2010 до 2013 г. – броят на хората с резистентност към препарата се е увеличил над два пъти.

Водещи

Най-четени