Едва 12 линейки обслужват спешните случаи по Южното Черноморие 19.08 | 15:19

Това обяви в Бургас министър на здравеопазването Асен Меджидиев след проверки в четири държавни болници - две в Сливен и по една в Стара Затгора и в Бургас

От iNews

Програмата за ремонт на спешни центрове към болници се бави поради липса на пари. Това обяви в Бургас министър на здравеопазването Асен Меджидиев след проверки в четири държавни болници - две в Сливен и по една в Стара Затгора и в Бургас. Забавянето е със 7-8 месеца и ако не бъде завършена програмата ще трябва да се възстановяват средства.

Пациентите са доволни от оказаната им първа медицинска помощ, но проектът за ремонт и организация на спешната помощ е почти спрян, каза министър Меджидиев.

"Вчера и днес посетихме четири болници. На много от местата въобще не започнал, въпреки спечелени обществени поръчки. На някои от другите места е започнал, обаче поради промяна в цените на строителни материали, ток и всякакви останали консумативи, самите строители имат претенции и на някои места са спрели тези ремонти. Правя си този анализ, за да мога, прибирайки се в София, да знам какъв финансов ресурс допълнително е нужен, за да завършим тази програма".

За целта до края на годината трябва да бъдат осигурени 6 милиона лева, а през следващата държавата трябва да отпусне нови 40 милиона, каза здравният министър Асен Меджидиев.

Междувременно стана ясно, че по цялото Южно Черноморие едва 12 линейки обслужват спешните случаи. Причината преди всичко е в липсата на кадри.

Очаква се до 10 дни в курортния комплекс "Слънчев бряг" да има нов денонощен пункт за спешна помощ, каза министър Меджидиев.

 "В момента се сключват договори и се организират нещата. То не може да стане факт за 24 часа. Трябва да се обособи помещението. То не е една линейка да я поставим да стои някъде на една бензиностанция. Разберете ме правилно".

Водещи

Най-четени