Един зъболекар на 900 българи 14.04 | 18:35

Има много напуснали стоматолози от България, каза председателят на Българския зъболекарски съюз

От Кремена Бедерева

Има напуснали стоматолози от България. Досега съм разписал над 600 сертификата от 2007 г. до 2011 г. на колеги, които желаят да работят в други страни-членки на ЕС, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, съобщиха от съюза.

Според Шарков в европейски мащаб намалява интересът към специалността и към медицината изобщо заради регулациите, които притискат тази професия. У нас обаче интересът не бил намалял.

Един зъболекар се пада на 900 души население у нас. Това означава, че сме минали критичния минимум от един зъболекар на 1200 души в Европа, СЗО препоръчва един зъболекар на 2000 души.

Шарков каза, че БЗС отдавна е направил така, че ако се открият кабинети в по-отдалечени райони, зъболекарите да получават 20 % повече върху възнагражденията си.

Свободните практики, това е свободната воля да се открият дентални кабинети там, където счете лекарят по дентална медицина. Сигурен съм, че ще има тенденция за връщане към такива места, защото големите градове се пренаселиха и има скрита безработица на зъболекари в големите градове, каза той.

Шарков заяви, че в много от тези населени места няма кого да лекуват, защото са обезлюдени.

Един от основните въпроси на форума по дентална медицина в София ще бъде свързан с квалификацията на помощниците на лекарите по дентална медицина.

Ще има специални европейски изисквания за тяхната квалификация и обучение, за да оказват адекватна помощ на зъболекаря в денталната клиника, заяви той.

Шарков каза, че сме малка страна, но и при нас има зъботехници, които "лекуват” пациенти в кухни и в мазета. Според него тази практика няма да продължи дълго време, защото това е криминално деяние.

Най-четени