Една трета от европейците - с главоболие или в депресия 13.09 | 16:21

127 милиона от жителите на Стария континент имат някакво мозъчно заболяване

От Кремена Бедерева

127 милиона от европейците или близо една трета от жителите на Стария континент страдат от някакво мозъчно заболяване, включително тревожност, депресия, главоболие, според Тадеуш Хаврот, координиращ мениджър на Европейския мозъчен съвет.

Близо толкова хора имат и смущения в съня, каза доц. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов".

По думите му за лечението им се заделят над 3 милиарда евро. Подобно проучване не е правено в България, казаха невролозите и психиатрите, които присъстваха на учредяването на националното представителство на съвета, съобщава БТА.

Медицинските специалисти бяха единодушни, че българските лекари трябва да се приобщят към европейския научен потенциал на Западна Европа. Европейският мозъчен съвет обединява усилията на невролози психиатри, неврохирурзи, пациенти и организации от индустрията.

Европейският мозъчен съвет е координираща неправителствена организация, в която участват европейските дружества по неврология, по неврохирургия, пациентски организации и др.

Водещи

Най-четени