Едно малко ужилване = една голяма болест 07.04 | 20:45

Става въпрос за векторно-преносимите болести

От Цанка Донкова

Едно малко ужилване може да бъде равно на една голяма болест. Става въпрос за заразите като малария, денгето, лаймската болест, жълтата треска, които се пренасят от насекоми. "Най-бедното население е изложено на най-голям риск от зараза от векторно-преносими болести". Това заяви представителят на Ирак в Световната здравна организация (СЗО) д-р Сайед Джафар Хюсеин по повод Международния ден на здравето.

Д-р Хюсеин изтъква още, че тези рискове се обуславят и  от липсата на чиста питейна вода в тези страни, лошите хигиенни и битови условия, недохранването и др. Всички тези фактори отслабват имунитета на населението.

15% от инфекциозните болести в света се дължат на векторно-преносимите заболявания. Само маларията е причинила 660 хиляди смъртни случая през 2010 година. СЗО предупреждава, че над половината от световното население е застрашено от болести от рода на маларията, денгето, лаймската болест, жълтата треска и др., които се пренасят от комари, бълхи, кърлежи, водни охлюви и други преносители. Всички тези заболявания са предотвратими.

Векторно-преносимите болести се нуждаят от световно внимание, за да бъде ограничено тяхното действие. По този начин може да бъде спасен животът на много хора. "Прости и евтини интервенции, като третирането на леглата с инсектициди и използването на специални спрейове в домовете вече спасиха живота на милиони хора по света", заяви д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО. Тя посочи Никой повече през 21 век не трябва да умира от ухапване на комар, на кърлеж и от други векторни преносители!"

Съществуват прости правила, за да се предотвратят векторно преносимите болести. Хората трябва да се предпазват от насекоми, околната среда да се опазва чиста, да се ползват персонални предпазни средства, като репелентите, да се спи под предпазни мрежи, да се покриват с предпазни средства контейнерите за вода, да се пресушават стагниращите води и др.

Водещи

Най-четени