Екстази влиза в борбата срещу рака на кръвта 22.08 | 14:13

Изследователите са успели да повишат антираковата ефективност на метаамфетамина

От Елена Коцева

Учените са установили, че MDMA (3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин, или по-популярен като екстази) може да бъде използван като основа за нов тип лекарство, подпомагащо лечението на рака на кръвта.

Отдавна е известно, че екстазито унищожава някои ракови клетки, а в момента изследователите вече са успели да повишат антираковата ефективност на метаамфетамина повече от 100 пъти, пише Investigational New Drugs.

MDMA е синтетичен ентактоген от семейството на фенетиламините. Неговият главен ефект е увеличаването на секрецията и инхибирането (спирането) на връщането на огромни количества серотонин, допамин и норепинефрин в мозъка, като причинява всеобщо усещане за отвореност, емпатия, енергия и усещане за благополучие.

Вече е доказана полезността на MDMA в някои терапевтични условия, поради което той е одобрен като медицински препарат още през 2001 година от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) в САЩ. За момента се използва при пациенти с посттравматичен стрес.

Предварителните изследвания показват, че в лабораторни условия клетките на левкемията, ломфома и миелома умират при въвеждане на съединения MDMA, пише БиБиСи.

Още през 2006 година група изследователи от Бирмигамския университет откриха, че екстазито има способността да задържа ръста на раковите клетки. Проблемът при използването на медикамента легално беше сериозен, тъй като, за да се постигне този ефект, беше необходима такава висока концентрация на MDMA, че тя ставаше смъртоносна за човека.

В момента обаче учените съвместно с лаборатория от Западна Австралия са съумели да модифицират химическата формула на MDMA, а новото съединение се оказва 100 пъти по-токсично за раковите клетки, но без влияние върху здравите клетки.

Това означава, че дозата, която се предписва на болния, може да бъде значително намалена. Токсичното въздействие върху главния мозък на човека също е значително намалено.

В лабораторни условия е постигнато почти 100% смърт на раковите клетки, а професор Джон Гордън изказва надеждата си по този начин да се държи MDMA и при изпитанията в клинични условия.

В скоро време обаче не може да се очаква лекарите да започнат да предписват екстази на онкоболни. На учените предстоят години на изследвания и изпитания, преди да регистрират новите лекарства на основата на MDMA.

Водещи

Най-четени