Електронна база на медицинските изделия спира спекулацията с цените им 13.12 | 16:07

Целта е да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение на пациентите

От iNews.bg

Електронна база на медицинските изделия ще бъде изградена у нас за 149 хил. лв. Тя ще се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси”.

Целта е да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение на пациентите. Също така - да се ограничат възможностите за спекулация с цените на тези продукти, стана ясно при представянето на системата в Министерството на здравеопазването (МЗ).

"По-висок контрол върху продажбата на медицински изделия и намаляването на спекулациите с цените им" - това са основните цели за съставянето на подобен регистър, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Александър Янков.

Така, вече ще има система за всички изделия, които са над 200 хиляди, като те ще бъдат класифицирани по 25 показателя. По този начин би трябвало да спре порочната практика едни и същи изделия да се продават на различни цени. Електронната база на медицинските изделия у нас се изготвя поради по-високите разходите за тях напоследък, обясни още Янков, като най-вероятна причина за това са увеличенията на цените на изделията.

Регистърът трябва да бъде готов до края на месец октомври 2012 г. В него ще се съдържа информация за всички медицинските изделия, които могат да бъдат заплащани със средства от НЗОК, МЗ, МТСП и болниците.

Това са импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин витро, за лаборатории и др. Към момента техният брой е 137 хиляди.

Списъкът ще се намира на страницата на ИАЛ и ще включва вида на изделието, производителя му, продажната цена, както и стойността, до която се заплаща с публични средства. Продажната цена ще се обявява от самите производители или вносители.

Стойностите, до които изделията ще се плащат с обществени средства, ще се определят по различен начин в зависимост от институцията, която ги финансира. НЗОК например всяка година ще определя групите медицински изделия, които покрива.

"Лечебните заведения са задължени да доставят сами медицински изделия на пациентите, като нямат право да начисляват надценка върху цената им", обясни Надя Димитрова, директор на дирекция "Лекарствени продукти в хуманната медицина" в МЗ. Разбира се, всяка болница може да има различни цени на различните изделия, но разликата ще бъде минимална, обещават още от ИАЛ.

Стойността, до която се заплащат медицинските изделия, ще се определя на база най-ниската цена в една група с идентични медицински изделия. Конкретните стойности ще се определят от Комисия, назначена от управителя на НЗОК. В нея ще се включват лекари, фармацевти, икономисти и юристи.

МЗ и болниците ще осигуряват медицински изделия чрез провеждането на обществени поръчки. МТСП всяка година ще определя пределните стойности, до които заплаща различните видове медицински изделия отново на база най-ниска цена от дадена идентична група и средствата, с които разполага.

Достъп до цените, които са вписани в електронната база, ще имат МЗ, НЗОК, МТСП, болниците, които трябва да купуват медицински изделия.

Освен това – до момента 60% от търговците на медицински изделия са били санкционирани заради нарушения, като например продажба на пациенти на медицински изделия – често нарушение, което е изрично забранено от закона.

ИАЛ е глобила с 20 хил. лева търговец за подобно нарушение, съобщи още директорът на ИАЛ. За цялата 2011 година пък ИАЛ е събрала около 3 млн. лева глоби. 

Водещи

Най-четени