Електронна система слага край на опашките за ТЕЛК 18.11 | 16:40

Пациентите ще могат да следят в интернет докъде е стигнало придвижването на документите им за медицинска експертиза

От Ивелина Георгиева

Електронна информационна система на медицинската експертиза ще бъде изградена у нас. С въвеждането на системата ще се съкрати времето, при което се чака за издаване на експертиза от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК).

Новината съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Досега, по закон, срокът за чакане за издаване на ТЕЛК е 3 месеца, но реално хората чакат много повече, заяви директорът на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) д-р Кънчо Райчев. Целта на НЕЛК е тримесечния срок да се свие на един месец, посочи д-р Райчев.

Ползата от електронната система е изцяло за гражданите, като тя осигурява пълна прозрачност и достъп на всеки гражданин до медицинска експертиза, обясни директорът на НЕЛК.

Внедряването на системата ще допринесе и за по-бързото обслужване на пациентите, избягването на дублиране на различни медикаменти и изследвания, което пък ще доведе до подобряване на икономическия ефект в здравеопазването, посочи здравният министър д-р Стефан Константинов. Според него тази дейност е интердисциплинарна и има по-голямо социално значение, отколкото здравно.

Също така ще се повиши контролът в системата и ще се улесни проследяването на документите за пациентите, които са кандидатствали в ТЕЛК.

В електронната система ще бъдат интегрирани Националната експертна лекарска комисия, Регионалните картотеки за медицинска експертиза и Териториалните експертни лекарски комисии. По този начин ще има връзка между данните на всички структури и ще се създаде централизиран регистър на гражданите преминали през ТЕЛК.

Това ще даде възможност на пациентите да наблюдават през интернет докъде е стигнало придвижването на документите им за медицинска експертиза.

Системата ще бъде свързана с НЗОК, НОИ и Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Обмяната на информация между електронната система и Здравната каса ще позволи да има по-ефективен контрол, както над дейността на ТЕЛК и НЕЛК, така и върху финансовите ресурси на НЗОК.

Електронно досие ще бъде създадено на всеки, който премине през системата, което ще даде възможност да се води електронен архив, в който ще се пазят всички досиета на преминалите през ТЕЛК, обясни министър д-р Константинов.

"Като знаем с точност броя на инвалидите и техните досиета, ще се спестят средства", категоричен бе здравният министър.

Очакванията са около 700 хиляди души да притежават индивидуален код, с който ще може да проверява своите данни и докъде са се придвижили документите за медицинската експертиза.

В тази сфера има значителен поток от документи, безсмислено разкарване на хора, дублиране на администрацията и дейностите, смята министър д-р Стефан Константинов. Така, само от облекчението с дублирането на дейността, ефектът за Здравната каса ще бъде в милиони лева, посочи още той.

Успоредно с изграждането на регистъра ще бъдат обучени 360 лекари и 250 немедицински лица от системата на медицинската експертиза.

Изграждането на електронната система трябва да завърши до края на 2012 г., тъй като срокът за изпълнението и е 15 месеца. От НЕЛК си поставят за цел още през октомври следващата година тя да заработи.

Стойността на проекта е 798 хиляди лева, а бенефициент е НЕЛК. Средствата са от ОП "Развитие на човешките ресурси".

Водещи

Най-четени