Енергийните напитки разрушават зъбите 12.05 | 16:48

За да неутрализирате поне отчасти този ефект, дъвчете дъвка без захар след приема им или си изплакнете устата с вода

От Виолета Малинкова

Любовта на подрастващите към енергийните напитки взима в жертва зъбите им. Този извод е резултата от изследване на учени от Академията на стоматолозите в САЩ.

Организацията публикува алармиращи данни за непрекъснато нарастващия брой потребители и на енергийни и на безалкохолни напитки сред младите в САЩ, съобщи The Daily Mail.

Този тип напитки съдържат прекалено високо ниво на киселинност, а киселината разяжда зъбния емайл. Понякога са достатъчни само пет дни, за да започне ерозията на емайла.

В същото време младите хора вярват, че тези напитки са по-добри в сравнение с обикновените безалкохолни, подчерта ръководителят на научната работа доктор Пунам Джейн от Университета на Южен Илинойс.

Експертите тествали нивото на киселинност в 13 газирани и 9 енергийни напитки. Оказало се, че киселинността варира не само по отношение на различните марки, но и при различните вкусове на един и същ бранд. Учените подложили емайла на 15-минутно третиране с проби от всяка напитка, продължено от 2-часово потапяне в изкуствена слюнка. Този цикъл се повтарял четири пъти на ден в продължение на пет дни.

В резултат на опитите се видяло, че увреждането на емайла станало видимо още след 5-ия ден. Учените стигнали и до извода, че енергийните напитки увреждат тъканта на зъба два пъти повече в сравнение със обикновените газирани. Подобно увреждане е необратимо - то води до повишаване чувствителността на зъбите и мултиплицира риска от развитието на кариес.

Доктор Дженифър Боун – говорител на Академията на стоматолозите в САЩ, препоръчва, за да намалите нежеланите реакции от тези продукти, след като ги консумирате да изплакнете устатата си с вода или да дъвчете дъвка без захар, за да се увеличи отделяне на слюнка, което възвръща естественото ниво на киселинност в устната кухина.

Тя предупреждава още и че е необходимо консумиралите енергийни или газирани напитки да изчакат поне час преди да си измият зъбите, в противен случай те само ще разпространят киселината по цялата им повърхност, повишавайки ерозионното ѝ действие.

Водещи

Най-четени