Епидемия от салмонелоза в детска градина в Габрово 08.12 | 11:32

Въпреки съмненията децата не са били отделени една седмица

От Елена Коцева

Деца са се разболяли от салмонелоза в една от групите на детска градина "Слънце" в Габрово. Проверка е направена от Регионалната инспекция по опазване на здравето след сигнали от родители.

Те твърдят, че цяла седмица, въпреки съмненията за салмонелоза, децата със симптоми не са били отделени от останалите.

Пет са случаите на салмонелоза в групата на 4-годишните, като вероятно след резултатите от пробите, ще се установят и още, посочи епидемиологът д-р Николай Пенчоков от Регионалната инспекция по опазване на здравето.

Салмонелозата се е разпространила по контактен път сред децата, а вероятно има и пропуски в хигиената. Направена е дезинфекция в помещенията на детското заведение, заразените са спрени от градина.

Взети са проби и от родителите им и от персонала на "Слънце".

Салмонелозата е хранително отравяне, като човек може да се зарази при консумация на месо, мляко и яйца от болни животни и вторично заразени продукти, както и от храни, които са престояли на топло или в чието приготвяне са използвани заразени продукти.

Предпазването от заразяване със салмонелоза става със санитарен контрол при добива на месо и мляко, които трябва да се съхраняват в хладилник и да се обработват термично.

Фактор за разпространението на бактерията може да е личната хигиена на работниците в заведенията за обществено хранене.

Най-четени