Епидемия от хепатит А в Луковит, над 100 болни преди учебната година 29.08 | 15:47

Болестта тръгна от ромската махала, вече се пренесе и в Ловеч

От iNews.bg

Над 100 души са заразени при взрив от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит. През последната седмица са регистрирани още 20 случая на заболели, предимно деца. Всички са хоспитализиране в Ловеч и Плевен. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ивелина Русева.

Заболяването обаче се разпространява вече и извън квартала.

Д-р Русева добави, че на 30 август предстои среща с ръководството на Община Луковит, за да се набележат по-нататъшните действия за справяне със заразата.

Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна. От РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни или той е бил кратък.

Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева каза, че детска градина "Слънце", която посещават повечето деца от ромския квартал, ще е затворена поне до 15 септември.

Детската градина "Шарено петле" ще отвори врати на 4 септември, а "Звънче" вече работи.

Приемът на деца обаче става само срещу документ от личния лекар, че не са болни и не са имали контакти с вече заразени. Училищата в града също ще приемат срещу документ от личния лекар, че детето не е болно от хепатит.

"Всички сме в ужас и не знаем какво да правим", заяви още Хаджиева. По думите й, когато децата тръгнат на училище, вероятността заболелите да се увеличат е голяма, но не могат да се затворят учебните заведения.

Нов случай на хепатит А е регистриран и в Ловеч, като заболелите в града вече са 18, но са предимно възрастни.

Водещи

Най-четени