Епидемията от ебола се прехвърли от Западна в Централна Африка 25.08 | 09:56

Двама заразени с вируса са починали в Конго

От Антония Михайлова

Географията на разпространението на епидемията от ебола се разширява – болестта пълзи от Западна Африка към Централна. В Демократична република Конго лабораторни тестове са показали, че двама души са починали от вируса.

Както съобщил министърът на здравеопазването на страната Феликс Кабанге Нумби, в страната за първи път в тази вълна от епидемията са фиксирани заразени с вируса, предава ВВС.

Двата летални случая са установени в Екваториалната провинция в северозападната част на страната, където са починали вече 13 души със симптоми, подобни на треска от този тип.

Министърът уточнил, че пробите били взети в същия район, където преди било фиксирано огнище от хеморагичен гастроентерит, от който починали поне 70 души. Според министъра карантинна зона ще бъде създадена в радиус 100 километра от Боенде.

Епидемията от смъртоносния вирус ебола избухна през февруари тази година в Гвинея, по-късно се разпространи в съседните Сиера Леоне и Либерия. По данни на Световната здравна организация в страните от Западна Африка с вируса са се заразили вече 2615 души, а негови жертви са станали 1427 човека.

Най-критична остава ситуацията в Либерия, където са починали 624 души. В Сиера Леоне броят на жертвите е достигнал 392 души, в Гвинея – 406, в Нигерия – 5. Кот д'Ивоар, Габон, Сенегал, Камерун и ЮАР затвориха границите си за страните, където бушува треската. В събота в Сиера Леоне парламентът прие нов закон, според който укриването на болни от вируса се смята за престъпление.

Демократична република Конго няма общи граници с държавите, където от февруари върлува вирусът ебола. Но първият известен случай на зараза със смъртоносната болест бил фиксиран именно в тази страна – през 1976 година в северната част на Конго, в района на река Ебола, откъдето вирусът носи името си. Конго е втора след Алжир по площ и четвърта след Нигерия, Етиопия и Египет по численост на населението страна в Африка. МВФ, след изследване през 2012 година, е обявил Конго за най-бедната страна в света.

Междувременно миналата седмица стана известно, че макар да няма утвърдено лечение срещу ебола, в САЩ от болестта се е излекувал успешно американският лекар Кент Брантли с експерименталната ваксина Zmapp. Миналия четвъртък той бил изписан от болницата в Атланта. Съобщава се, че трима либерийски лекари, получили ZMapp, също са се подобрили.

В Европа също има пациенти с вируса – през почивните дни във Великобритания от Сиера Леоне е пристигнал първият инфектиран с вируса поданик на кралството.

Треската ебола е една от най-смъртоносните болести в света – до 90% от случаите на зараза водят до смърт. Сред симптомите са висока температура, кръвотечение на вътрешните органи, нарушения на централната нервна система. Инкубационният период е от два до двадесет и един дни.

Водещи

Най-четени