Ето защо Делта мутацията на Ковид е толкова опасна 17.06 | 20:00

Главоболие, хрема, болки в гърлото: при инфекция с Делта мутацията симптомите наподобяват обикновена настинка. Този вариант е значително по-заразен и води до по-висок риск от хоспитализация.

От iNews

Главоболие, хрема, болки в гърлото: при инфекция с Делта мутацията симптомите наподобяват обикновена настинка. Този вариант е значително по-заразен и води до по-висок риск от хоспитализация.

Ето какво се знае:

Вариантът Делта, познат и като индийска мутация (B.1.617.2.), е значително по-заразен от останалите варианти на коронавируса. Включително и от Алфа мутацията (британската B.1.1.7.). Предполага се, че рискът лице, инфектирано с Делта мутацията, да зарази останалите членове на своето домакинство е с около 60% по-висок, отколкото при другите мутации на вируса, става ясно от анализ на британската здравна служба Public Health England (PHE). А това значително увеличава риска за онези, които са ваксинирани само веднъж. Според лабораторни изследвания, при Делта в тялото се наблюдава засилено размножаване на вируса.

Какви са симптомите на Делта?

"Предполага се освен това, че вариантът Делта се предава по-бързо или по-лесно, отколкото Алфа мутацията", каза вирусоложката Сандра Чишек в подкаста "Coronavirus-Update" на обществено-правната германска телевизия NDR. Тя добави, че според данни от Англия и Шотландия, заразата с Делта мутацията води до по-висок риск от хоспитализиране. "Важно за настъпващото лято е това, че сезонността на вируса е по-силно изразена, отколкото се смяташе първоначално", изтъква германският здравен експерт Карл Лаутербах, цитирайки изследване на Оксфордския университет. А това означава, че през лятото рискът от зараза е много по-нисък, отколкото през по-студените периоди.

Вариантът Делта е смятан за опасен, защото по симптомите често не бива разпознат като Ковид-19. При него заболяването започва по-различно, отколкото при останалите мутации. Първите симптоми приличат на обикновена настинка: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до повишена температура. Само че така типичният за Ковид-19 симптом - загуба на вкус и обоняние - тук не се проявява. Това става ясно от британско приложение за наблюдение на симптомите на зараза с коронавирус. "Това означава, че за някои млади хора Ковид-19 се усеща по-скоро като обикновена настинка", казва Тим Спектор от King's College London, където са били анализирани данните, събрани от приложението.

Колко бързо се разпространява Делта?

Вариантът Делта се разпространява много бързо. Това показва развитието във Великобритания, където близо 58% от възрастните са ваксинирани с две дози, нужни за постигането за пълна имунна защита. "В момента (...) всяка седмица има покачване от около 50%", казва Сандра Чишек. "А това е, разбира се, предупредителен сигнал." Броят на новите инфекции във Великобритания междувременно скочи до над 70 на 100 000 жители в рамките на седем дни. В началото на май имаше едва 20 нови инфекции на 100 000 жители за седем дни. И още: през последните седем дни хоспитализациите на Острова нараснаха с 40% в сравнение със седмицата преди това. Затова и премиерът Борис Джонсън отмени заплануваното за 21 юни премахване на ограниченията с четири седмици.

Как се разпространява Делта в Германия?

В Германия вариантът Делта като цяло все още е слабо разпространен. Но вече се забелязва бързо нарастване на случаите. Според най-новите данни на института "Роберт Кох", в седмицата 31 май - 6 юни при 6,2% от всички инфекции е ставало въпрос за мутацията Делта. Една седмица преди това става дума за 3,7%. Според вирусолога Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите", до есента Делта ще е вероятно основният вариант на коронавируса и в Германия. "Надявам се, дотогава в Германия да има достатъчно ваксинирани с двете дози, за да избегнем голяма нова вълна", каза в тази връзка Карл Лаутербах.

Пази ли ни ваксината от Делта?

Според британски анализи, ваксините на BioNTech и AstraZeneca осигуряват добра защита на ваксинираните с две дози. Ефективността на ваксините е приблизително толкова висока, колкото и при варианта Алфа. При ваксинираните с две дози рискът от хоспитализиране е с около 90% по-нисък. Който обаче е получил само първата доза от ваксината и все още чака за втората, е значително по-слабо защитен. Според изследванията, особено препаратът на AstraZeneca, който при другите варианти осигурява добра защита дори и след първата доза, в този случай защитава ваксинирания само с една доза значително по-слабо.

Източник: Дойче веле

Водещи

Най-четени