Ето защо децата ни са дебели 14.11 | 13:58

За какво трябва да внимаваме

От iNews.bg

Статистиките по отношение на теглото на децата в България са доста притеснителни. Причината за това е фактът, че все повече се увеличава броят на хлапетата с наднормено тегло или със затлъстяване. Според специалистите има някои съществени неща, които можем да направим, за да се справим с проблема.

Как можем да предотвратим наднорменото тегло при децата ни?

- задължително да караме децата да хапват на закуска;

- да си лягат рано, за да се наспиват добре.

Това може да доведе до повишаване на апетита и консумирането на по-високоенергийни храни. Друг фактор, който повлиява на теглото на детето, е пушенето по време на бременност. Това показва изследване на Лондонския университетски колеж, пише изданието Science Daily.

И ако си мислите, че не е чак такъв проблем малките да са с някой друг килограм над нормата, непременно трябва отбележим, че това се отразява и на здравословното им състояние. Влошава се обаче не само физическото, но и психическото здраве, което може да окаже влияние и на тяхното състояние в юношество и зряла възраст. Със сигурност ще имат ниско самочувствие, често ще са в лошо настроение и освен това може да ги подтикне към употреба на цигари и алкохол.

Проучването било направено в близо 20 000 семейства на Острова в периода 2000-2007 г. Данните са събирани сред деца на възраст от три, пет, седем и единадесет години.

"Известно е, че деца на майки с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно самите да бъдат с наднормено тегло, която може би е отражение на средата на на наднормено тегло и генетичната предопределеност за качване на килограми", каза водещият учен на изследването проф. Ивон Кели от Лондонския университетски колеж.

Учените са идентифицирали четири модела на развитие на наднорменото тегло. Най-голямата част от децата – 83,3% имат нормален индекс на телесната маса ИТМ). Други 13,1% имат умерено увеличаване на индекса, а при 2,5% се наблюдава рязко увеличение. При най-малката група от 0,6% ИТМ е в графата затлъстяване.

Проучването също така е установило, че кърменето и ранното захранване с твърда храна не са фактори за качване на килограми при децата, отбелязва БГНЕС.

Водещи

Най-четени