Ето още един начин за предпазване от рак на гърдата 28.01 | 10:27

Нещо толкова простичко, а толкова полезно

От Мая Александрова

Още едно изключително откритие на медиците. Оказва се, че зехтинът може да предотврати развитието на рак на гърдата.

Главният компонент в мазната течност - хидрокситирозолът – има свойството да защити жените, които са преминали през менопауза, съобщи DNA India.

Преди време медиците установиха, че зехтинът намалява риска от сърдечносъдови болести, понижава високото кръвно налягане и е добра превенция срещу инсулт. Сега са открити и потенциалните му противоракови свойства.

"Установена е връзка между състоянието на тъканите на гърдата и рака. Намаляването на плътността на тъканите с 1% може на практика да доведе до почти 2% понижаване на риска от рак на гърдата", твърди индийският онколог Теджал Пател.

Специалистът ще докаже, че хидрокситирозолът може да се използва като средство за намаляване на плътността на тъканите на гърдите. Предстои още да се види дали съединението предизвиква някакви странични ефекти.

Предвидено е в изследването да участват 100 пациенти - 50 жени, преминали през менопауза, и 50 жени, които още не са навлезли в нея. Всяка пациентка, в продължение на година, ще приема дневно по една капсула, съдържаща 25 милиграма хидрокситирозол. Проверката ще се извършва на всеки 3 месеца.

Не е предвидена контролна група, която да приема плацебо, допълва БТА.

Водещи

Най-четени