Ешерихия коли и у нас* 22.06 | 12:45

Откритата бактерия в 2 столични басейна не е от смъртоностния щам, появил се в Германия

От Кремена Бедерева

Столичната здравна инспекция е установила, че в два от трите басейна на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация в "Овча купел" има Ешерихия коли, а в един от тях - и стафилококови бактерии.

Преди три дни инспектор на Столичната здравна инспекция посещава злополучните басейни. Донесените проби показват, че само един от тях е чист, в друг са установени Ешерихия коли, а в трети, освен Ешерихия коли, има и стафилококови бактерии.

Замърсените басейни са затворени веднага и им е направено предписание за дезинфекция, обясни за БНР директорът на Дирекция "Здравен контрол" на столичната РЗИ д-р Христина Котларска. По думите й, в момента се обработва повторната проба от басейните, взета след дезинфекция и повторното им напълване.

За замърсяването Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация ще бъде санкционирана с акт и глоба от 100 до 1500 лева.

"Искам да кажа, че тази Ешерихия коли, която е намерена, не е онази модерната, която беше открита в Германия", успокои министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов днес. Той бе категоричен, че откритата бактерия в софийските басейни не е опасна за здравето на хората.

Здравният министър съобщи, че през изминалата година са направени над 8000 изследвания на басейните в столицата, като са открити 1.3% нарушения за микроорганизми и 8% - за химически елементи.

iNews припомня, че от средата на май смъртоносният щам на бактерията Ешерихия коли се появи в германския град Хамбург. Първоначално като източник на заразата бяха посочени биокраставици от испански производители.

По-късно краставиците бяха реабилитирани, а пострадалите европейски производители ще бъдат компенсирани за нанесените им щети от заразата.

В края на месец май, от Българската агенция по защита на храните (БАБХ) направиха проверки и установиха, че в България няма разпространение на заразените с ешерихия коли партиди краставици от Испания.

Тогава бяха получени две предупредителни нотификации по системата RASFF (система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи), във връзка със съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в Германия.

До момента жертвите на болестта са 40 души в Европа, но новите случаи на заразяване продължават да намаляват. По данни на института "Роберт Кох" 3494 души са се разболели в Германия, като 810 от тях са получили сериозни усложнения, които могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

*Информацията е актуализирана към 15 часа.

Водещи

Най-четени