Живеем все по-дълго 11.10 | 07:04

Въпреки това средната продължителност на живота е с 6 г. по-ниска от тази в ЕС

От Елена Кирилова

Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия през 2011 г. беше приет от правителството, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Ще бъдат запазени тенденциите от последните години по отношение на здравно-демографските показатели и на рисковите за здравето поведенчески фактори и факторите на околната среда.

Анализът показва, че има леко нарастване на средната продължителност на живота. В общ план обаче, тя е с шест години по-ниска от тази в Европейския съюз.

Най-много смъртни случаи са причинени от онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Освен тях критични са състоянията, възникващи в перинаталния период. Смъртността от болести на органите на кръвообращението у нас пък продължава да е два пъти по-висока от тази в ЕС.

Данните сочат, че има положителна тенденция - намалява заболеваемостта от туберкулоза, както и общият брой на трудовите злополуки и тези, които завършват със смъртен случай.

Финансовите ресурси за функционирането на системата през 2011 г. продължават да изостават като процент от БВП и среден разход за едно лице, но бележат увеличение.

Доближаваме се до средните европейски показатели по отношение на осигуреността на системата с човешки ресурси. Тя обаче се характеризира с прогресивно влошаване на възрастовата структура на медицинските специалисти.

Освен това е недостатъчен броят на обучаващите се студенти. Забелязва се и тенденция на намаляване на броя на медицинските специалисти, които търсят професионална реализация в чужбина.

Съществуват редица проблеми, свързани със спешната медицинска помощ, недостига на човешките ресурси и обременяването с неспецифични функции и дейности, сочи докладът.

Общата оценка е, че секторът на болничната медицинска помощ може да задоволи масовите потребности на населението. Има обща осигуреност със структури, болнични легла и медицински персонал. Въпреки това е необходимо вътрешно преструктуриране, което означава намаляване на броя на леглата за активно лечение и разкриване на повече легла за долекуване и продължително лечение, на легла за краткотраен престой и хосписи.

За целта трябва да има ясно категоризиране и териториално разпределение на болниците в страната.

За да се подобри здравето на нацията трябва да се обърне повече внимание на всички фактори на здравето, дори и на социалните.

Водещи

Най-четени