Живот без цигари – защо не? 14.12 | 13:36

Хората, които са успели да преборят себе си – и цигарите, са по-доволни от живота си и се чувстват по-здрави от 1 до 3 г., твърди ново проучване

От Кремена Бедерева

Животът без цигари – защо не? Но дали това е мъчение или щастие за хората, които са се отказали от този досаден навик?

В действителност, тези, които са успели да преборят себе си – и цигарите, са по-доволни от живота си и се чувстват по-здрави от една до три години и след това, отколкото тези, които продължават да се наслаждават на тютюна.

Това твърди ново изследване на американски лекари от Университета на Уисконсин, публикувано в здравния портал Medicalxpress. Проучването има за цел да докаже дали отказването от тютюнопушенето може да подобри психологическото благосъстояние на човек.

Едва ли има някой, който смята, че отказването от цигарите не подобрява здравето, дори и най-заклетите пушачи. Но неизвестното в случая е как спирането на цигарите се отразява върху бившите пушачи и качеството на живота. Положителният опит за спирането на тютюнопушенето, включително подобряването на благосъстоянието на човек, биха могли да бъдат използвани за мотивиране на хората да спрат да пушат.

Авторите оценили цялостното качество на живот, свързано със здравето, в сравнение с негативните емоции, удовлетворението от взаимоотношенията между хората и появата на стресови фактори, сред 1504 пушачи, които се опитвали да спрат тютюнопушенето в САЩ. Как пушенето влияе на човек и какво е качеството му на живот една до три години след спирането на цигари също е било включено в проучването.

Оценката върху качеството на живот включвала здраве, философия на живот, стандарт на живот, работа, отдих, обучение, творчество, социални услуги, любов, приятелства, отношения с децата, отношения с роднини, дом и общност.

Докато някои пушачите имали опасения, че качеството им на живот може да се влоши, ако спрат да пушат, авторите са открили, че пушачите, който успешно са спрели да пушат, нямат такова влошаване на качеството, дължащото се до отказване.

Ако не друго, лекарите забелязали някои забележими подобрения. Конкретно, в сравнение с тези, които продължили да пушат, тези, които се отказали от вредния навик, имали цялостно по-качествен начин на живот – по-добро здраве и повече положителни емоции, през целия период на наблюдението. Лекарите също така установили, че непушачите са имали по-малко стресови фактори през третата година.

"Това изследване предоставя съществени доказателства, че отказването на цигарите има повече предимства, в сравнение с продължаването на пушенето", твърдят авторите на проучването. "Нашите резултати показват, че в дългосрочен план, хората ще бъдат по-щастливи и по-доволни от живота си, ако спрат да пушат".

Водещи

Най-четени