За ден: 120 души, потрошили се в поледиците, минаха през "Пирогов" 30.11 | 09:29

15 от тях с тежки наранявания и са оставени за болнично лечение

От iNews

Още в първия ден с денонощно отрицателни температури тази зима травматологичните кабинети на "Пирогов" се препълниха. Само за ден помощ в спешния център в София са потърсили  120 души. 15 от тях с тежки наранявания и са оставени за болнично лечение, предава "24 часа".

Общият брой е на преминалите през "Пирогов" за изминалото денонощие е 720 души, което показва, че всеки 6-и е бил за травматологията.

Затова от "Пирогов" призовават - който има възможност, да ограничи през следващите дни разходките навън, а останалите да са по-внимателни заради поледиците. Такъв терен е рисков за всички и особено за възрастните хора, при които подвижността е по-малка, костите по-крехки и всяко счупване може да завърши лошо, съветват травматолозите. Те напомнят, че при поледица човек знае накъде е тръгнал, но не знае дали няма да се окаже в спешното. 

Иначе приетите 120 души всъщност са в рамките на "обикновената" зимна статистика на болницата. Специфичното е, че скачат случаите на счупванията, навяхванията, изкълчванията на глезени и китки от падане на заледени участъци, обясниха от "Пирогов". Опитът обаче показва, че с увеличаване на мразовития период зимният травматизъм расте от ден на ден. Увеличават се основно паданията на хора в активна и напреднала възраст. Правилото на ортопедията е, че детският травматизъм расте през лятото - тогава имат повече свободно време за игра.

Водещи

Най-четени