За най-мръсното място в хладилника... 26.10 | 12:02
Изследователи откриха къде има най-много бактерии в хладилника ни

Запитвали ли сте кое е най-мръсното място в хладилника ви? Изследователи дават отговор на този въпрос - те предупреждават, че това е именно чекмеджето за салати. То може да съдържа 750 пъти повече бактерии, от което и да е друго място в хладилника.
Според учените в тази част на хладилника се намират най-много от "потенциалните убийци" като E. coli, салмонела и листерия, пише в. Daily mail.
Тестове на проби от чекмеджета за съхранение на салати и плодове от 30 хладилника за домашно ползване, показали, че средно на единица на квадратен сантиметър се съдържат 7 850 активни бактерии, образуващи колонии (cfu/cm2). Някои хладилници дори имали много повече бактерии - 129 000 cfu/cm2.
Според стандартите, препоръчани от Европейската комисия (ЕК) за чистота и приготвяне на храна, повърхността за съхранение на различни продукти трябва е 00-10 cfu/cm2.
"Общата цел на хладилника е да съхрани храната свежа и чиста и да намали шансовете на бактериите и плесените да растат, така че тенденцията за високо съдържание на бактерии в чекмеджетата за съхранение на храна в хладилниците е тревожна", смята Пол МакДоналд, изследовател от Стафордшир.
"Работата на хладилниците е особено важно в по-топлото време, когато високите температури оказват потенциална опасност за развитието на бактерии и тяхното размножаване", обяснява още експертът.
"Ниските температури на хладилниците потиска растежа на бактериите, но трябва и редовно почистване. Когато храната бъде поставена в хладилник, пълен с бактерии, плесените или бактериите са склонни да се размножават през определен период от време", предупреждава още МакДоналд.
Така че - ако хладилниците не се почистват редовно, колониите на микробите като E.coli могат да се натрупат.
МакДоналд съветва хладилника да се почиства редовно, като храната, която се поставя в него, също да бъде почистена преди това. Не е лошо да бъде почистено и чекмеджето на хладилника, в което се съхраняват салати или плодове и зеленчуци.
За по-сигурна защитата някои производители са изградили пластмасови части, за използване в хладилниците, за които е доказано, че убиват по-голямата част от бактериите, които се заселват върху дадена повърхност в рамките на 24 часа.
Производителите на уреди, използващи тази технология, използват въздушен филтър, вграден в някои от хладилници. Той е така проектиран, че минимизират различните миризми, както и евентуалното развитие на бактериите.
Водещи
-
На първо четене: НС прие закон, с който се въвежда "такса водомер"
В момента цената на водата се определя единствено на база количеството потребление в кубически...
22.10 | 15:20
-
Убиецът Фахри разстрелял семейството си със 7 патрона за 2-3 минути, а майка си мушкал и с нож
Ясна е цялата хронология на едно от най-тежките престъпления в Бургаска област през последните...
22.10 | 15:10
Най-четени
-
Терзиев: Още 30 декара от парка на Военната академия ще бъдат отворени за гражданите
Кметът на София благодари на генерал-майор Стойко Прокопиев и екипа на академията за...
22.10 | 11:00
-
Денков: Управлението е нестабилно, всеки опит за промяна може да доведе до срутване
На въпрос какво мисли за ротационното председателство на Народното събрание, Денков отговори:...
22.10 | 09:59
-
Костадинов: Обществото в България "агонизира", а децата "буквално се самоизбиват"
Престъпен манталитет
22.10 | 09:15
-
Трагедията в Люляково: След тройното убийство обвиняемият е бил в покрайнините на селото
Обвинението няма да остане само за умишлено убийство, ще бъде допълнено, посочи окръжният...
22.10 | 12:45