За пореден път: "Не" на цигарите по време на бременност! 04.03 | 17:49

Сърдечни проблеми и родилни дефекти заплашват бебета на пушачките

От Ивета Бебова

Жените, които пушат по време на първото тримесечие на бременността, рискуват да родят дете с родилни дефекти, предупреждават учени от Центъра по контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

30% от жените, които пушат, докато са бременни, излагат децата си на опасността да развият проблеми с притока на кръв към сърцето и белите дробове, а 40% - да родят деца с отвори в горната камери на сърцето.

"Жените, които планират да забременеят и пушат – трябва да спрат с цигарите", казва авторът на изследването доктор Адолфо Кореа, цитиран от Ройтрес.

Това проучване потвърждава многото изследвания, направени досега, които доказват, че има връзка между пушенето и сърдечните проблеми на новороденото.

Доктор Кореа и екипът му са изследвали 2525 майки на деца, родени с вродени дефекти на сърцето и 3435 майки на деца, които са родени без никакви сърдечни проблеми.

Учените се фокусирали върху двата основни проблема, които са свързани с пушенето по време на бременността – възпрепятстване на кръвния поток от дясната страна на сърцето към белите дробове и отворите между дясната камера на сърцето.

Анормалните отвори в сърцето се откриват при едно на всеки 1000 бебета. Затрудненият достъп на кръвта към белите дробове се проявява по-рядко – при 0,6% на хиляда бебета в САЩ.

Пушенето през втория или третият месец от бременността може да представлява сериозен риск за плода. Първите месеца са времето, през което повечето органи се развиват и плодът е най-податлив на външни влияния.

Това е и времето, в което малка част от жените знаят, че се бременни, което излага бебета на още по-голям риск.

"Не е ясно как точно пушенето влияе на сърцето на бебета, може би, защото занижава нивата на фолиева киселина, която, както е известно, предотвратява родилните дефекти", допълва доктор Кореа.

Но сърдечните проблеми не са единственият проблем, който застрашава родилките, които пушат, друга сериозна опасност е преждевременното раждане, раждането на твърде малки бебета или бебета с родилни дефекти като цепка на устната или небцето.

Водещи