За спешна реорганизация на болничния сектор призова Първан Симеонов 24.03 | 14:38

Изводите от последния „Индекс на болниците" сочат, че броят на операциите в страната расте въпреки намаляването на населението, посочи политологът

От iNews

Държавата трябва да пристъпи час по-скоро към реорганизация на болничния сектор, заяви пред БНР политологът Първан Симеонов от агенция "Галъп". 

В последния "Индекс на болниците", който е съвместна разработка на агенцията и специализирания сайт Clinica.bg, се налага изводът, че броят на операциите в страната расте въпреки намаляването на населението, посочи Симеонов. 

"Имаме данни за неврохирургия, ортопедия и кардиология. И тук има две много сериозни бележки. Колкото и да намалява населението, толкова този ръст на броя на операциите расте - с 1176 повече в неврохирургия, от 75 180 на 76 559 в ортопедия, от 6 хиляди през 2017 в кардиохирургията на 6276", каза той. 

"Този ръст не говори само за увеличена заболеваемост на населението, той може да говори и за проблеми в системата. Понякога е свидетелство и за подценяване на други етапи от грижата за качеството на живот, например за подценяване на превенцията, за подценяване на обществената, политическата грижа за общото качество на живот въобще", обясни Симеонов.

Най-четени