Забавленията пред екрана вредят на сърцето 11.01 | 12:05

Повече от 2 часа на ден увеличават риска от сериозни сърдечни проблеми

От Георги Георгиев

Прекарването на голяма част от свободното време пред компютъра или телевизора значително повишава риска от сърдечни заболявания и преждевременна смърт от различни здравословни причини, пише eurekaler като се базира на проучване от американски кардиолози.

Резултатите от изследването показват, че в сравнение с хората, прекарващи по-малко от два часа на ден пред екрана, тези, които стоят над четири часа, са подложени на два пъти по-висок риск от сериозен кардиологичен проблем, изискващ хоспитализация и/или водещ до смърт.

Според учените причини като метаболични нарушения и възпалителни процеси могат частично да обяснят връзката между продължителното застояване пред екрана и риска за сърцето.

Вероятно тенденцията не се влияе от това колко физически упражнения прави човек, сочи докладът на специалистите, публикуван в списанието на Американския колеж по кардиология.

Проучването е проведено по начин, който елиминира влиянието на традиционните рискове за сърцето като пушенето, прекаленото натоварване, социалните условия и др.

В изследването, стартирало през 2003 г., са участвали над 4 500 възрастни индивида. По време на 4-годишния период 325 от тях са починали поради различни здравословни причини, а при 215 са се появили сериозни сърдечни проблеми.

Водещи

Най-четени