Забраната за пушене е почти в историята 23.10 | 17:13

В икономическата комисия одобриха на първо четене отпадането на пълната забрана

От Филипа Тодева

Поредната крачка за връщане на цигарения дим в заведенията бе направена. Депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика одобриха на първо четене промени в Закона за здравето, които ще отменят пълната забрана за тютюнопушене.

Дебатът за пушенето започна преди седмици с предложените от левицата промени.

Внесените текстове предвиждат пушене в нощните заведения, игралните зали и казина без обособяване на самостоятелни помещения.

В Закона за здравето обаче се запазва рестрикцията за пушене на работните места.

Запазва се пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места като места за настаняване, училища, детски градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки.

В заведенията за хранене и развлечения ще се допуска тютюнопушене в специално обособени помещения. Когато заведението е с площ по-малка от 70 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение да се пуши, или не. Ще се допуска тютюнопушене и в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата.

Предвижда се в наредба на Министерския съвет да бъдат регламентирани условията и редът, техническите характеристики и изисквания за вентилация и начина на обозначаване за помещенията, в които се допуска тютюнопушене.

Измененията предвиждат задължение собствениците на заведения или обекти, в които се допуска тютюнопушене, да уведомяват за това съответната Регионална здравна инспекция. В срок до един месец териториалните органи на държавния здравен контрол ще извършват проверка в заведението или обекта за спазване на изискванията.

При неизпълнение на задължението за уведомяване собственикът на заведението ще се наказва с имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. – когато нарушението е извършено от едноличен търговец, и с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв. – когато нарушението е извършено от юридическо лице.

Вносителите предлагат средствата от приходите от осъществяване на контрола по спазване на забраната и ограниченията за тютюнопушене да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето, в редица държави членки на Европейския съюз, като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия, се допуска по изключение тютюнопушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания.

Водещи

Най-четени