Забраната за пушене не е „всемирна трагедия“, смята експерт 11.12 | 10:06

Клиентите в заведенията намалявали заради безпаричието?

От Филипа Тодева

Не следва да се прави всемирна трагедия, от това, че хората са поставени в условия, в които няма да могат да задоволят зависимостта си от тютюнипушене. Това коментира д-р Маша Гаврилова, експерт към сдружение "България без дим", предаде агенция "Фокус".

Според Гаврилова забраната за пушене на обществени места не трябва да се отменя, защото намаляването на посещаемостта в заведенията не зависи само от тютюнопушенето.

"Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска и да се върне”, коментира Гаврилова.

По думите й трябва да се отчете, че в условия на криза и недостиг на финансови средства българските домакинства редуцират разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения - включително посещения по барове и ресторанти.

"Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, каза още д-р Гаврилова.

Най-четени