Завърши пролетната кръводарителска кампания 27.05 | 16:04

Тя стартира на Цветница и се проведе под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”

От iNews.bg

Националният център по трансфузионна хематология избра един от големите християнски празници, считан за рождения ден на Църквата – Петдесетница, за финал на Пролетната си кампания за безвъзмездно кръводаряване. Кампанията стартира на Цветница под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!” в партньорство с БЧК и с подкрепата на Българската православна църква.

Много от дарителителите, взели участие в днешната акция, която се проведе в столичния храм "Рождество Христово”, избраха да се включат в подобна инициатива за първи път. Един от тях е отец Петър Кудузки, който счита, че всеки може да дари кръв за свой близък, но истинското благородство и смисълът на безвъзмездното кръводаряване е да го направиш без да знаеш на кого помагаш и чий живот спасяваш.

"Доброволното кръводаряване е най-добрата превенция срещу "търговците на кръв”. Ако всеки от нас го прави веднъж годишно, тази порочна практика няма да съществува”. Това каза Велина Тонева, която заради рядката си кръвна група е избрала да дарява кръв веднъж на няколко месеца.

Екипът на НЦТХ, който днес за първи път посети храм "Рождество Христово” в столичния квартал "Младост” 3 и неговите служители, си пожелаха успех в новото партньорство. Надяваме се подобни акции да се превърнат в добра и дългогодишна традиция, чрез която не само да се помага на нуждаещите се пациенти, но и да се формира дарителска култура в младото поколение.

Водещи

Най-четени