Задава се грипна епидемия през януари 03.01 | 19:53

И през тази зима най-често срещани ще бъдат щамовете на H1N1, известен като „свински грип”

От Силвия Стоядинова

През януари се очаква грипната епидемия да се появи в пълния си вид, съобщи проф. Богдан Петрунов – епидемиолог и специалист по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че в момента има нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да нараснат до 200 на 10 хиляди души.

В момента болните от вируса са около 70 на 10 хиляди.

Петрунов обясни, че обикновено бумът на заболелите е през месец януари, защото тогава защитните сили на хората намаляват много повече и начинът на хранене се променя. Приемат се по-малко плодове и зеленчуци, стои се повече в затворени помещения, слънцегреенето е по-малко.

Тази зима основно ще вилнеят щамовете на вируса H1N1, който съдържа двата антигена в себе си. Това е типично за "свинския” грип. Другите вируси ще са грипни от тип "Б”.

"Две са основните групи грипни вируси – "А” и "Б”. "Свинският” грип, както и през миналата година, беше по-опасен за младите хора, тъй като те реагират по-бурно на тази вирусна инфекция.

Освен това е опасен и за хората над 65-70-годишна възраст, защото те са с понижени защитни сили и с невъзможност да се справят с инфекцията”, поясни проф. Петрунов, цитиран от Фокус.

Няма да има промяна в симптомите на грипа, но отново при младите хора те ще са по-засилени и по-ясно проявени, защото вирусът предизвиква т.нар. буря в организма – медиаторна буря, при която се отделят много повече вещества, стимулиращи развитието на инфекцията.

Според проф. Петрунов предлаганата ваксина, одобрена от Световната здравна организация, съдържа именно тези щамове на грипа – H1N1 и групата "Б” вирусите, така че напълно покрива очакването за епидемията.

Водещи

Най-четени