Задава се лекарски протест 21.10 | 14:01

Все още не е готов проектът за бюджет на НЗОК, от сдружението на личните лекари настояват ваксините да се "върнат" към МЗ

От Мая Александрова

Лекарите в страната са готови на протест, ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за тази година не бъде актуализиран, съобщи БТА, цитирайки решение на приключилия в събота събор на съсловната организация.

Делегатите на събора изразиха недоволството си от предлагания проектобюджет за догодина, след като са разбрали, че той е планиран с 200 млн. лв. Дефицит. В същото време има предвиден излишък от 104 млн. лева. На събора председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов посочеи, че това било подготовка нови 104 милиона от здравни вноски да бъдат откраднати.

Медиците дават срок на управляващите да вземат решение за актуализация на бюджета до 8 ноември. Формата и видът на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет
на съсловната организация.

В същото време стана ясно, че все още не е готов проектът за бюджет на НЗОК за 2014 г. След провелото се днес заседание, председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на финансите Людмила Петкова заяви, че до петък проектът би трябвало да се изработи.

"Искаме среща с премиера и с министрите на здравеопазването и на финансите, за да се реши какво ще се прави", каза след заседанието Иван Димитров - представител на пациентските организации в Надзорния съвет. На идеята пациентите да доплащат 20% за дейности, които плаща НЗОК в болниците, Димитров отговори, че пациентът не е заложник на системата и това би било престъпление срещу болните.

Междувременно, в становище на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България се посочва, че съществуващата в момента нормативна уредба, която задължава НЗОК да купува, съхранява и разпределя задължителните ваксини, съгласно имунизационния календар на България, e несвойствена за касата и несъответстваща на Закона за здравното осигуряване дейност.

Според лекарите е по-целесъобразно тези финансови средства да бъдат насочени за диагностика и лечение на здравноосигурените лица, а Министерството на здравеопазването да осигури чрез държавния бюджет задължителната ваксинопрофилактика.

Водещи

Най-четени