Заложете на хляба приготвен по "бабина" технология 21.09 | 12:06
Учените потвърдиха ползата от квасения хляб

През последните години се появиха убедителни научни доказателства в подкрепа на манията по квасения хляб, приготвен със закваски, съдържащи млечно-кисели бактерии.
"Присъствието на млечна киселина в приготвения с тези закваски хляб води до по-голяма киселинност на хляба, до по-високо съдържание на резистентно нишесте. И в крайна сметка до по-бавно изпразване на стомаха и в резултат на това чувствително по-нисък гликемичен индекс на квасения хляб в сравнение с този, приготвен с мая", обяснява специалистът по хранене проф. Стефка Петрова.
По думите й когато ядем хляб с квас или млечно-кисела закваска, нивата на глюкозата в кръвта се повишават по-бавно. В резултат на това се освобождава по-малко инсулин, което е благоприятно по отношение на риска от диабет и метаболитен синдром.
Друг аргумент да избираме такъв хляб според проф. Петрова е, че специфичните бактерии в млечно-киселите закваски и кваса предизвикват по-пълно разграждане на фитиновата киселина, която се съдържа в зърнената обвивка, информира в. "24 часа". А фитатите са съединения, които намаляват усвояването на полезните минерални вещества от хляба.
В научната литература има данни, че при хляба от кисело тесто, т.е. приготвен с кисело-млечна закваска, настъпва по-пълно разграждане на белтъците, което води до по-доброто им усвояване. Установено е и образуването на биоактивни пептиди с антиоксидантно действие, обяснява специалистът по хранене.
При приготвянето на квас се използва хранителен разтвор като примамка, върху която се развиват "диви" дрождени спори и значителни количества млечно-кисели бактерии, които се намират свободно във въздуха.
За да се приготви естествена закваска е нужно различно време в зависимост от условията, но обикновено седмица е предостатъчна. Хлябът, направен с нея, трябва да втасва почти цял ден и това прави приготвянето на бавен домашен квасен хляб трудно постижимо за работещ човек.
За щастие на пазара обаче вече се намира хляб, който е приготвен по "бабината" технология с квас или с млечно-кисели ръжени закваски, които имат аналогичен на кваса ефект върху хранителните качества на хляба и здравословното му действие.
Водещи
-
Бюджетът е разчетен така, че е почти неизпълним в приходната му част
БНБ може да печати евробанкноти, но първо трябва да се премине през целия процес по приемане...
05.07 | 18:00
-
България е увеличила с 2500% износа на ток
Рекордът е на фона на трудната за енергетиката ни 2024-а година
05.07 | 17:41
-
Спецов: Икономическата обстановка у нас се подобрява
НАП отчита ръст в приходната част, Спецов разкритикува търговците за увеличаването на цените
05.07 | 17:20
-
Димитър Вацов: С държавата Пеевски прави същото, което направи с ДПС
"Борисов и Пеевски държат линия на отворени врати към крайните националисти"
05.07 | 17:00
Най-четени
-
Караджов: Климатиците в немските ни вагони не работят, прозорците не се отварят
Така те стават като пещ, категоричен е министърът
05.07 | 15:00
-
Веселин Стойнев: Нищо не може да ни попречи за приемането на еврото
Кабинетът ще изкара пълен мандат, прогнозира Георги Харизанов
05.07 | 14:00